📝 Z důvodu inventury skladu bude expedice probíhat od pondělí 10. 2. 📦 Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Tajemství ukryté v bramborové hlíze

Kdybyste si pročítali některé pasáže v Tradiční čínské medicíně, zjistíte, že se tam brambory zakazují konzumovat nemocným lidem, podobně jako rajčata. Tím důvodem je jedovatý alkaloid solanin (v rajčatech je to zas tomatin). Tyto látky chrání chrání plody rajčat i bramborové hlízy před sežráním některými živočichy, tím pádem se může rostlina rozmnožovat. Solanin v bramborách ale mizí ve chvíli, kdy bramborové hlízy dozrávají a v tuto chvíli jsou brambory zcela bezpečně konzumovatelné i v syrovém stavu.

Berte tedy tuto informaci z TČM s rezervou a spíše se zaměřte na pozitiva bramborových hlíz.

Lék pro zažívání – jestliže onemocníte zažívacími potížemi (žaludeční nevolnosti, neurózy atp.) a budete omezeni potravinovou dietou, brambory budou patřit k těm doporučovaným (s výjimkou některých střevních chorob kvůli obsahu vlákniny). Je to velmi příznivý lék na zažívání, který dokonce zlepšuje náladu a podporuje pozitivní náhled na život. Musíte je ale jíst pouze vařené, nikoli smažené jako hranolky či krokety. Vhodné jsou i bramborové kaše, které jsou lehce stravitelné buď samotné nebo s lehce stravitelnou přílohou, například s červenou čočkou.

Zahřívající potravina – čínská medicína zařazuje brambory mezi zahřívající potraviny, to znamená, že chrání trávicí trakt, podporují krevní zásobení žaludku, dvanácterníku a tenkého střeva a tím pádem zlepšují trávicí proces. Vařené brambory také obsahují jistý podíl vitamínu C, vitamíny skupiny B a minerály a stopové prvky (pokud je bramborové pole optimálně hnojeno, nejlépe přirozeně chlévskou mrvou).

Dopřejte si tedy klidně na váš stůl brambory pravidelně, a to nejlépe ve vařené podobě či jako bramborovou kaši. Je to vynikající a velmi zdravá pochoutka pro děti i pro dospělé. Využívejte pouze brambory bez dlouhých klíčků, pevné (ne scvrklé), nezasažené hnilobou a pečlivě okrájejte zelené plochy, kde se vyskytuje větší množství solaninu.