Smažit se dá i zdravě
Ať se vám to líbí nebo ne, tak smažení je stále velmi oblíbenou formou úpravy jídla. Je ale také pravdou, že pokud se provádí na nesprávném oleji nebo tuku a navíc se přepaluje, tak to skutečně moc benefitů pro zdravou výživu nepřinese. Přitom vychutnat si smažené pokrmy lze i zdravěji. Stačí jen vědět, jakou základní surovinu na smažení zvolit. Tím si rovněž každý zachová svůj žlučník bez bolestí. Předně se nesmíte rozhodovat u regálu přímo v supermarketu podle cenové relace. Za kvalitní olej si totiž můžete připlatit, ale na druhou stranu je třeba to brát jako investici do svého zdraví.
Vhodné tuky skutečně existují
Na chvíli se zastavíme nad mýtem, který je zakořeněný v nás a mnozí dokonce ho stále podporují a rozšiřují. To že olivový olej je zdravý není žádným tajemstvím, ale používat ho na smažení? To přece nepřipadá v úvahu. Bohužel fakta svědčí o něčem jiném a samozřejmě je to možné. Skutečně existuje olivový olej na smažení a pokrmy jsou chutné. Sice smažení není zrovna nejzdravější verze, ale jednou za čas neuškodí.
- Extra panenský olej
Lze použít extra panenský olivový olej? O něm se přece ví, že je skutečně kvalitní, avšak do studené kuchyně jakoby se narodil. Tento olej je skutečně skvělý do studené kuchyně, a proto se používá jeho první jakost na studenou úpravu. Ovšem existuje ještě olivový olej z pokrutin, což je z druhého lisu, a i když má stejné vlastnosti především co se týká teplotní stability a chutě, tak je vhodný na smažení. Také ho můžete od sebe rozeznat tím, že jeho cena je podstatně nižší.
- Rafinovaný olivový olej
Ten se řadí, mezi méně kvalitní oleje, protože se získává lisováním olivové drti za vysokých teplot a rovněž i tlaku. Dalo by se říci, aby to bylo snáze pochopitelné, že je vyrobený z odpadu, který zbyl z panenského oleje. Navíc je chemicky ošetřený a rozhodně by ho nikdo neměl používat na studenou kuchyni. Je vhodný pouze na vaření a smažení.