Síla vlákniny ve vašem jídelníčku
Vůbec vláknina je nesmírně důležitou složkou, která by měla být v našem jídelníčku běžnou součástí. Ona totiž nepůsobí jen na tyto problematické části spojené s trávením, ale celkově prospívá celému tělu. Strava, která obsahuje vyšší objem vlákniny, tak je objemnější a vyžaduje při konzumaci delší žvýkání. Možná se teď podivíte co s tím. Je to velmi jednoduché, protože to pomáhá lidem, kteří trpí obezitou. Když pomalu jí, nehltají stravu, tak se sní i menší porce a dříve se dostaví i pocit sytosti, což skutečně ovlivní celkovou hmotnost.
Vlákninu dělíme na dva druhy
- Rozpustná – ta má schopnost absorbovat vodu, bobtnat v trávicím traktu a to z ní dělá obrovský zdroj energie. Podporuje trávení tuků a enzymů a ona je právě zodpovědná i za pocit sytosti a plnosti. Tím samozřejmě pomáhá v redukci hmotnosti.
- Nerozpustná – ta v těle nekvasí jako její předchůdkyně a bohužel není zdrojem energie. Nicméně i ona má svůj úkol a tentokrát se zaměříme na střeva. Zvětšuje totiž objem obsahu střev a zkracuje dobu, po kterou v nich strava zůstane. Čímž samozřejmě nedochází k zácpám a jedinec se dobře vyprazdňuje.
Kde najdeme vlákninu
Již nyní je patrné, že se bez vlákniny neobejdeme. Je tudíž nutné zařadit do jídelníčku obiloviny, klíčky, luštěniny, ale rovněž i zeleninu, ovoce i brambory. Nejvíce vlákniny naleznete v hroznovém víně, angreštu, rybízu nebo bobulovitých druzích ovoce. Nadměrná konzumace sice škodlivá není, ale na druhou stranu vláknina na sebe bude vázat i důležité složky jako jsou vitamíny nebo minerální látky a bude je z těla odvádět. Jak se zdá, tak i zde platí, že je třeba jíst střídmě. Někdy se uvádí, že denní dávka by měla být v rozmezí 30 – 35 gramů a ideálně to rozložit do všech jídel, co za den sníte. Případně ji lze doplnit dalšími doplňky stravy. Pozor dejte na bílé pečivo, které zase není až tak ideální.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.