Proteiny ve vegetariánské stravě
Vegetariánům a veganům je častokrát vytýkán nedostatek proteinů, tedy bílkovin. Někteří lidé, a mezi nimi dokonce i odborníci, se domnívají, že absenci masa ve stravě nelze ničím nahradit. Na tomto mýtu je pak založena propaganda různých výživových směrů, z nichž mnohé bychom mohli označit za nebezpečné či extrémní. Jak to tedy je s těmi vegetariány, konzumují dostatek bílkovin, nebo ne?
Všechno záleží na limitních aminokyselinách
Lysin a methionin jsou dvě aminokyseliny, které jsou tzv. esenciální, tedy musíme je přijímat v potravě. Luštěniny obsahují poměrně málo methioninu, ale dostatek lysinu, a obiloviny přesně naopak. Jestliže konzumujete ve stejný den (a není nutné v jednom pokrmu), případně v rozmezí několika dnů, jakékoli luštěniny a obiloviny, nemůžete trpět nedostatkem proteinů, leda, že byste se záměrně trápili hlady, což ovšem může i příznivce masité stravy.
K luštěninám patří hrách, čočka, cizrna, soja, vikev, arašídy, vlčí bob, lupina a fazole, do kategorie obilovin řadíme pšenici (i špaldu), žito, ječmen, oves, quinou, pohanku, proso (jáhly), amarant, kukuřici, rýži a některé další druhy.
Obiloviny konzumujte celozrnné a spolu s luštěninami získáte ve stravě kromě dostatku bílkovin (proteinů) i optimální množství sacharidů a také vlákniny, která je důležitá pro správné trávení a vyměšování toxinů z organismu pravidelnou stolicí.
Vaše tělo si o ně řekne samo – máte-li nedostatek proteinů, budete trpět hlady a rozhodně to na sobě poznáte svým pocitem. Tyto nepříjemnosti zažívají zejména lidé v rozvojových zemích, kde je skutečný nedostatek potravin, a mnohem horší je, že tam hlady umírají i malé děti. Máte-li obavy, zda z obilovin a luštěnin přijmete dostatek bílkovin, zkuste kontaktovat některého kulturistu, co se věnuje veganské stravě již řadu let, přičemž kulturistika je sport, který bez proteinů vůbec nelze provozovat.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.