Proč raději vyměnit konzumní bramborové lupínky za hrachové chipsy
Víte, kolik se v České republice spotřebuje každý rok bramborových lupínků neboli chipsů? V průměru to dělá ročně na osobu celý jeden kilogram. Když si uvědomíte, že jsou v tomto počtu zastoupeni i kojenci, batolata a lidé, co chipsy vůbec nejedí, je to až na pováženou. Bramborové lupínky jsou totiž kalorickou bombou, mnohdy smaženou na nevhodném tuku, tzv. trans izomerech mastných kyselin, s nimiž se zvedá v krevním řečišti hladina nezdravého LDL cholesterolu.
V některých bramborových lupíncích byste objevili i látku zabraňující hnilobnému rozkladu již zabalených lupínků, která se nazývá butylhydroxytoluen. Ten je ve větším množství karcinogenní, a pokud právě vy konzumujete rok co rok něco přes dvě kila brambůrků, může to ohrozit vaše zdraví.
Vyberte si zdravější variantu slaného mlsání
Zkuste namísto bramborocých chipsů tentokrát ochutnat hrachové chipsy. Tato varianta zdravých chipsů je vyráběna bez karcinogenních složek a trans – nasycených mastných kyselin. V hrachových chipsech jsou přítomny pouze hrachová mouka, sušené brambory, kvalitní nerafinovaný slunečnicový olej, mořská nebo himalájská sůl, a případně další složky dle typu chipsů, například dýňová mouka, chia semínka, červená řepa, koření (rozmarýn) atp.
Nebudete pak muset řešit problém přejídání se nezdravými, olejem nasáklými brambůrky, nebudete řešit přibírání na váze a zdravotní potíže, vyplývající z vysoké hladiny cholesterolu (LDL). Spolu s hrachovými lupínky můžete při sváteční příležitosti položit na stůl pro změnu chuti na sladké dvě barevné kokosové misky se sušeným ovocem a směsí oříšků. Vyhněte se raději konzumaci průmyslově vyráběných pochutin z regálů supermarketů, kde se nachází převaha problematických potravin, s téměř nulovou výživovou hodnotou, ale naopak s prázdnými kaloriemi, nebezpečnými pro rychlé přibírání na váze.