Používejte zázvor
Když se řekne zázvor, není mnoho těch z nás, kteří by ho neznali. A to proto, že se dá tato rostlina využívat nepřeberným množstvím způsobů, a každý z nás už se tedy s některou z forem jeho využití někdy setkal. Jak dobře víme, hodí se tento například do sladkých, ale i do slaných pokrmů, dá se jím dochucovat třeba cukroví, ale i maso nebo mořské plody, lze si z něj připravovat čaj i jiné osvěžující nápoje. A jak už tomu tak bývá, zpracovává se tento a dá se využít klidně i ve formě tablet nebo prášku. A byť je zázvor zřejmě nejběžnější v indické a čínské kuchyni, ani u nás tomu není jinak.
Dalo-li by se o něm poupravit rčení známé z minulosti, pak zatímco se říkávalo v reklamě ‚kuře stokrát jinak‘, o této rostlině se dá dokonce tvrdit ‚zázvor tisíckrát jinak‘. A to třeba i proto, že se nejedná o nic vzácného a dovolit si ho tak může snad každý.
Ti, kdo ho používají, tak činí pochopitelně mimo jiné i proto, že zázvor ovlivňuje i lidské zdraví. Přichází vhod zejména v době šířících se chřipek a nachlazení, protože má antibakteriální a protizánětlivé účinky. A traduje se o něm i to, že stimuluje krevní oběh, snižuje množství cholesterolu v krvi a pomáhá i při dietě nebo nejrůznějších trávicích problémech.
Ovšem nic na světě není dokonalé. A to platí i pro tento produkt. Je tu jistě celá řada pozitiv, ale nejen ta. Může mít zázvor třeba i nějaké ty nežádoucí vlastnosti? Vlastně ano. I zázvor nežádoucí účinky mít může. U některých citlivějších jedinců může vyvolávat zažívací potíže nebo i bušení srdce či pálení žáhy, a proto není vhodný třeba pro děti, kojící ženy či diabetiky. A proto by bylo záhodno konzumovat ho jen v rozumné míře. Aby nám tato žlutá až oranžová rostlina s výraznou pikantní štiplavou chutí a nádechem ovoce a pryskyřičnou vůní pocházející původně z Asie prospívala.