Potraviny ovlivňují zdraví
Už dávno je známou skutečností, že i potraviny mají na kvalitu našeho života pozitivní nebo naopak negativní vliv. Je už dávno nesporné to, že nám některé potraviny prospívají, zatímco jiné škodí. Z čehož samozřejmě vyplývá, že bychom si měli z nabídky potravin, kterou u nás máme, vybírat to, co nám svědčí. A to samozřejmě ve svém zájmu. Nikdo přece nechce zažívat žádné problémy, a k těm zdravotním může přece přispívat i volba toho, čím se živíme.
Pokud chceme spokojeně žít, určitě bychom měli preferovat zdravou stravu. Protože určitě není jedno, co konzumujeme. A čemu bychom měli dávat přednost?
Pokud jde o to, co je nám dnes doporučováno na základě skutečně vědeckých poznatků, měli bychom se zajímat v první řadě o čerstvou nebo jen minimálně upravovanou potravu, která si zachovává maximum svých kvalit. Před příliš tučnými jídly bychom měli dávat přednost těm méně tučným, měli bychom omezovat spotřebu cukru, a naopak zvýšit příjem vitamínů a vlákniny, a měli bychom se také, jak to jenom jde, vyhýbat nejrůznějším pochybným aditivům, umělým sladidlům, dochucovadlům, barvivům a podobně. U nichž se sice údajně také prověřuje jejich nezávadnost, jenže co my vlastně víme, jaké se mohou objevit nežádoucí následky?
Ale navzdory tomu, že to víme, nejednou podobná moudra ignorujeme. Každý ví, že by se měl stravovat zdravě, jenže pak jde do obchodu a vybere si třeba to, co je nejlevnější nebo co dobře vypadá. A veškerá zodpovědnost při výběru je ta tam.
A nic si nenalhávejme. Toto naše počínání na nás má nesporně negativní vliv. Všichni víme, jak našinci ve značné míře přibývají na váze, všichni víme o civilizačních chorobách, u nichž se někdy předpokládá a často i ví, že jsou zapříčiněny i špatnými stravovacími návyky. Trpíme a ignorujeme to.
Ale nemusí to tak být. Už i v internetovém obchodě seženeme tolik zdravé stravy, která nám prospěje, že se musíme stydět, pokud ji nevyužíváme a dál se krmíme kdečím pochybným.