Pistácie – zdravé a chutné zelené oříšky
Pistácie jsou plody menšího stromu Pistacia vera s českým botanickým názvem řečík pistáciový. Roste převážně na Blízkém východě, v Řecku a ve Spojených státech, odkud k nám také proudí největší objem zásilek těchto velmi chutných a zdravých oříšků. Ty lze konzumovat samostatně, anebo je přidávat do různých pokrmů, jako jsou zmrzliny, dorty, buchty, koláče, pudinky aj.
Proč jsou pistácie zdraví prospěšné
V pistáciích se nachází značné množství minerálů, potřebných pro metabolické procesy v lidském těle. Výrazně v nich převažuje obsah železa, který je téměř dvojnásobný ve srovnání s kuřecím či hovězím masem. Významný je i podíl vápníku, hořčíku, fosforu a zinku a především manganu. Stejně jako v jiných oříšcích vykazují jadérka antioxidační účinky díky fytosterolům – látkám zabraňujícím tvorbě špatného cholesterolu a vykazujícím silnou antioxidační aktivitu.
Pistáciové oříšky jsou velmi syté, v jejich složení totiž dominují z jedné pětiny proteiny a z více než 50 procent tuky ve formě zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Devět procent hmotnosti tvoří vláknina, podporující trávicí proces a pohyby střevních stěn.
Neměli bychom také zapomínat na velký obsah vitamínů B, vitamínu E a provitamínu A a aminokyseliny fenylalanin a arginin, jež mají pozitivní vliv na imunitní a lymfatický systém a nervovou soustavu. Arginin pomáhá v těle tvořit serotonin, který je potřebný i pro správné fungování mozku a udržení dobré nálady.
Jak poznat kvalitní plody
Skořápka oříšků světle okrové barvy by měla být prasklá a vytvářet podélnou rýhu, tím pádem by mělo být snadné ji rozlousknout. Plody jsou na povrchu světle zelené, pokryté fialovo-hnědou slupkou. Příliš tmavé zabarvení oříšků může znamenat napadení plísní a degradaci plodu. Pistácie byste neměli drtit a strouhat do zásoby, protože vzhledem k vyššímu obsahu tuků rychle žluknou.