Ovesné vločky stokrát jinak
Kdo by neznal ovesné vločky. Prodávají se již mnoho desítek let a patří k základním obilným produktům potravinářského průmyslu. Co víme o ovesných vločkách kromě toho, že jsou velmi levné a dobře dostupné?
Obsahují beta-glukany – beta-glukan je rozpustná vláknina, velice důležitá pro zdraví našich střev a imunitního systému. Podporuje se tím střevní peristaltika i osídlení střev prospěšnými bakteriemi.
Mají neutrální chuť – kupříkladu taková pohanka je natolik chuťově svérázná, že vám nemusí vyhovovat na sladko, ale jáhly a oves jsou chuťově neutrální a lze je upravit v mnoha variantách slaných i sladkých.
Snídaně za pět minut – stačí nasypat vločky do studené vody, krátce je povařit a můžete je servírovat. Ovesné kaše se podávají s jablky a skořicí, s banánem, se sušenými datlemi, meruňkami, moruší či rozinkami. Mohou vám chutnat s javorovým sirupem, s marmeládou či jogurtem, posypané rozemletými oříšky či mandlemi.
Zasytí, dodají energii a živiny – když se ráno při snídani nacpete třemi rohlíky s máslem a salámem či míchanými vajíčky na slanině, budete jídlo trávit několik hodin a to vám také ukrojí kus energie, kterou budete dopoledne potřebovat. Po ovesné kaši se však budete cítit lépe, budete zasyceni a zároveň plni síly a vitality.
Jak je to s lepkem – oves je přirozeně bezlepkový, nicméně jeho protein avenin může způsobit některým lidem s celiakií problémy. Týká se to přibližně pěti procent celiaků. Lékaři lidem s celiakií nedoporučují konzumovat oves zhruba rok poté, co jim byla nemoc diagnostikována, a teprve pak mohou s opatrností (pod lékařským dohledem) oves do stravy postupně zařadit. Další problém u ovsa tkví v tom, že je často kontaminován lepkem od pšenice, žita či ječmene v průběhu pěstování a také zpracování. Někteří výrobci ovesných vloček a kaší však na tento problém pružně reagují a dodávají na trh bezlepkové ovesné produkty.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.