Opuncie: poznejte vlastnosti rostliny, které se také říká jedlý kaktus
Opuncie může dosáhnout výšky až 3 metry, zatímco části stonku hrají stejnou roli jako listy u jiných druhů a obstarávají běžné důležité funkce, květy se mění v plody, které mají oválný tvar s jemnými pichlavými trny. Plody jsou jedlé ovoce. Rostlina je původem z území Mexika. Dnes je hojně rozšířená i v Americe, Asii a Středomoří.
Rostlina opuncie velice snadno zakoření ve vlhké půdě ve velmi krátkém čase, a proto je snadné ji pěstovat i doma. Plod opuncie obsahuje několik semen a vypadá jako podlouhlá žluto-oranžová bobule. V optimálních podmínkách může dosáhnout hmotnosti až 400 gramů.
Plody opuncie musí být oloupané pomocí rukavic, protože je obtížné odstranit přítomné malé trny.
Jaké má exotická opuncie účinky na lidský organismus
Mezi příznivé vlastnosti spojené s plody opuncie patří přirozené laxativní účinky. Toto ovoce je také plné vlákniny, vitamínů a antioxidantů. Nadměrná konzumace ovoce může způsobit změnu barvy moči, která má tendenci červenat. Na nutriční úrovni má opuncie průměrnou energii a podporuje snadný průchod stolice.
Plody opuncie jsou bohaté na vitamín C, draslík a hořčík. Uvítají je všichni, kdo chtějí zredukovat svoji hmotnost. Toto ovoce má mimořádně dobrou schopnost vyvolat pocit nasycení a potlačit hlad. Zpomaluje také asimilaci tuků a cukrů. Přítomnost antioxidantů pomáhá bojovat proti volným radikálům, které způsobují stárnutí buněk a pomáhají jako prevence proti tvorbě ledvinových kamenů. Opuncie také účinně působí proti kocovině a pomáhá tělu eliminovat intoxikaci způsobenou alkoholem.
Například v Mexiku, se celá rostlina kaktusu běžně zpracovává jako tradiční zelenina, a dokonce se díky hojivé a uklidňující síle nanášejí na pokožku v případě popálení.
Ovoce se podílí na regulaci střevních procesů, které přispívají k regeneraci bakteriální flóry, ale také je pomocníkem v případě hemeroidů. Je také vhodné k regulace glykemického indexu.
Nutriční hodnoty opuncie
Plody opuncií obsahují 55 kalorií na 100 gramů výrobku. Díky své sytosti je ovoce doporučováno také v případě nízkokalorických diet, které jsou ideální pro lidi, kteří potřebují zhubnout.
Jak čistit a jíst opuncie
Pro ty, kteří k tomuto ovoci přistupují poprvé, se zpočátku může zdát komplikované jeho čištění a konzumace. Nejprve je třeba zbavit ho trnů, poté můžete přejít na slupku, kterou je třeba odstranit. Doporučuje se na práci používat odolné rukavice, aby nedošlo ke zranění trny. Jakmile je opuncie zbavena slupky, může být rozkrájená na malé kousky, má totiž tužší konzistenci.
Opuncii můžete také zakoupit jako sušené ovoce. Získáte tak zdravou a sytou pochoutku.