Olivový olej a jeho vliv na lidské zdraví
Chutný, voňavý a bohatý na živiny, olivový olej je nejlepším přítelem nízkokalorických diet a zdravého stravování.
Olivový olej: historie
Původ olivového oleje je velmi starý. První důkazy sahají do roku 4000 př. n. l., kdy byl v dnešním Turecku, Indii a Palestině olivový extrakt používán jako mast na pokožku, ke svícení lamp a jako lék na různé nemoci.
Následně římský lid přinesl olivovník na všechna území římské říše a uložil platby daní ve formě olivového oleje. To představovalo velmi silný tlak na pěstování a produkci oleje a zlepšila se jeho kvalita a rozšíření.
Jak je spjatý olivový olej a zdraví
Z chemického hlediska obsahuje olej řadu zdravě prospěšných látek. Jedná se především o kyseliny olejovou, linolovou, palmitovou a stearovou. Pak jsou tu látky jako polyfenoly, chlorofyl, steroly, vitamín E a A, železo, zinek, měď, selen.
Řada z těchto látek působí na buněčné úrovni jako antioxidanty, zabraňují tvorbě a působení volných radikálů, které mohou poškodit buněčné membrány. Polyfenoly mají schopnost předcházet Alzheimerově chorobě, chránit srdce a tepny a také vykonávat protinádorovou prevenci.
Vitamin E
Je v oleji hojně obsažený. Jde o silný antioxidant, chránící buňky před volnými radikály, které zodpovídají za jejích stárnutí a za kardiovaskulární a neurodegenerativní onemocnění. Vitamin E je považovaný pro své účinky za vitamín krásy. Efektivně působí v kombinaci s kyselinou linolovou a jejich poměr je v olivovém oleji ideální. Obě látky potom působí na pružnost cév, regulují produkci hormonů a zvyšují hladinu prospěšného cholesterolu.
Výhody olivového oleje
Olivový olej je základní složkou středomořské stravy, což je světově nejoblíbenější způsob stravování. 4 až 5 čajových lžiček denně chrání játra a bojuje proti cukrovce. Dnes je olej povolen v malých dávkách ve všech dietách, i v těch nejpřísnějších.
Jaké jsou prospěšné vlastnosti olivového oleje?
- Skvělá rovnováha tuků: je bohatý na mono-nenasycené mastné kyseliny, které zabraňují kardiovaskulárním poruchám.
- Díky mononenasyceným tukům je olivový olej odolný vůči změnám způsobeným teplem, takže dosahuje vysokých teplot bez tvorby škodlivých látek.
- Rovnováha omega-3 a omega-6 mastných kyselin předchází řadě zdravotních problémů spojených se srdeční činností.
Zatímco jiné rostlinné oleje, jako jsou oleje ze semen, se získávají chemickými a průmyslovými postupy, olivový olej je jediný, který se získává pouhým drcením ovoce a filtrováním produktu. Je to tedy přírodní produkt.