Odkud načerpat prospěšný vitamín C

Středověká epocha byla spíše smutným obdobím lidských dějin, ale zároveň velmi poučným. Lidstvo se na příkladu mořeplavců trpících kurdějemi (skorbutem) přesvědčilo, že bez vitamínu C to nepůjde, že si jej náš organismus nedokáže syntetizovat, a musí se průběžně dodávat ve stravě.

V současné době se v civilizovaném světě tato nemoc prakticky nevyskytuje, ale v některých životních obdobích je vhodné dodávat céčka mnohem víc, než je obvyklá denní dávka, například při nachlazení a v období chřipkových epidemií, při stresu, při nedostatku spánku, při zvýšené fyzické námaze a u nevhodně poskládaného jídelníčku s převahou živočišných bílkovin, bílé mouky a rafinovaného cukru. Které přírodní zdroje považujeme za nejlepší pro rychlé a účinné doplnění vitamínu C?

Yuzu – toto tropické ovoce obsahuje zhruba trojnásobné množství céčka v porovnání s citrusovými plody. K nám se dováží většinou již zpracované dle tradičních receptur v podobě kompotu nebo džemu.

Acerola – tomuto ovoci z Karibiku se říká „barbadoská třešeň“, protože také jako třešeň skutečně vypadá, ale od té naší se liší mnohem vyšším obsahem vitamínu C. Zatímco v hrsti našich třešní je ukryto zhruba 10 mg vitamínu C, v Acerole je přibližně 1500 mg, tedy asi dvacetkrát víc, než je denní referenční příjem vitamínu C. V Acerole se jím ale nelze předávkovat, protože je zde v synergickém působení s jinými bioaktivními látkami.

Camu Camu – další ovoce podobné třešním je Camu Camu, přirozeně se vyskytuje v deštných pralesích Jižní Ameriky a je to nejbohatší zdroj céčka na této planetě. V čerstvém stavu je v něm až 7000 mg ve stogramové hrsti ovoce, v sušeném stavu v podobě prášku zhruba o polovinu méně.

Šípky a rakytník – dobrými zdroji vitamínu C jsou i známé zralé šípky a rakytník, tyto plody mají jedno společné – vykazují i velmi vysoký obsah provitamínu A, který s vitamínem C působí synergicky.

Naklíčená semena – neměli bychom také zapomenout zmínit veškeré klíčící rostlinky, které si necháte doma vzejít v nakličovacích miskách nebo sklenicích. Rostlinné klíčky obsahují vitamínu C velmi mnoho.