Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Nezatracujte vlastní zkušenost ohledně stravy

Na světě je stále velké množství lidí, kteří slepě důvěřují nějaké autoritě, přitom si sami neověří na základě vlastní zkušenosti, na které straně je pravda. Nemáme v úmyslu nikoho kritizovat, ale každý člověk je omylný a to nejlepší, co vždy spolehlivě funguje, je vlastní zkušenost. Vlastní zkušenost vás také dokáže zbavit iluzí a snadno se zorientujete v tom, kdo vás záměrně mystifikuje, a kdo se vám naopak snaží poskytnout pomoc a přátelské zázemí.

Zkušenost na vlastní kůži je velice markantní především v oblasti výživy. To nejlepší, co můžete pro sebe udělat, je opatrně vyzkoušet, co a jak vám vyhovuje, a neodsuzovat nic, co nemáte prožité. Za socialismu se propaganda zaměřila na zemědělské výnosy a množství sklizené pšenice, cukrové řepy atd. Jistě, byli jsme v tomto směru soběstační, a to je dobře, ale nějak se pozapomnělo, že z cukrovky se vyráběl v cukrovarech bílý, velmi nezdravý cukr, a na pultech obchodů jste sehnali maximálně chléb z žitné a pšeničné necelozrnné mouky a rohlíky s houskami z bílé pšeničné mouky.

Je až s podivem, jak dlouho tato propaganda vydržela, a kolik lidí se i v dnešní době stále takto stravuje, ačkoli existuje mnoho zdravějších alternativ. A zde by měla nastoupit vlastní zkušenost, odhodlání vyzkoušet, zda to propagované celozrnné pečivo, kaše z obilných celozrnných vloček, luštěniny, naklíčená semena a ořechy jsou skutečně lepší náhradou rohlíků se salámem. Porovnat rozdíl a zdravotní dopad na vlastní kůži je totiž ten nejlepší lék, nemusí vám pak nikdo nic vykládat.

Nejste-li tedy zrovna „kovaní“ v oblasti zdravé výživy, a řadíte se spíše mezi začátečníky, postupujte pomalu, zařazujte zdravější potraviny postupně, aby se organismus adaptoval a vytvářel si potřebné trávicí enzymy (to je důležité zejména u luštěnin). Pozitivní výsledky se ale dostaví u každého, bez rozdílu věku, pohlaví a struktury DNA. Jsou to složky potravy přirozené, jež jedli naši předkové již před staletími, nebyli tolik vázáni na maso a cukrovinky, kterých jsou stále v obchodech plné regály.