Neriskujte kvůli jídlu
Každý člověk musí jíst, pít a dýchat, aby žil. A ačkoliv jde o nezbytnosti, současně si jimi my lidé někdy i poškozujeme zdraví. Ne všude je dostatečně kvalitní vzduch, někde bývá i vysloveně nedýchatelno, do vody je leckdo schopný vypustit cokoliv, a ani na stoprocentní kvalitu potravin se často nelze vůbec spolehnout.
Jistě, máme u nás předpoklady pro to, abychom se kvalitně stravovali. Nejsme žádný zbídačený národ, a byť na tom nejsme nijak světoborně, kvalitní jídlo bychom si obvykle dokázali pořídit. A jsou tu i možnosti, jak ho pro nás lidi vyrábět. Jenže to bychom právě o zdravou stravu museli více stát.
Ale co se v mnoha případech děje? Přece to, že na kvalitu kupovaných potravin často nebereme moc ohled. Je pro nás hlavní, když něco méně stojí, a nad tím, že to není zrovna dokonalé, přimhouříme třeba i obě oči. A tak se krmíme přemírou tuků, cukru a pochybné chemie, což pro nás není dobré, namísto vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. A jak čas plyne, náš zdravotní stav se zhoršuje, i když by k tomu nemuselo docházet.
Jsme prostě lajdáci. A je nám to velice často jedno. Hlavní je, že se nacpeme třeba i k prasknutí, a vše ostatní jde stranou. A to je chyba. Zejména když si uvědomíme, že je tu třeba i internetový obchod nabízející nám na jediném místě široký sortiment právě toho, na co bychom měli při svém stravování se sázet.
Stačí zaskočit na internet a koupíme si tady jenom to nejprospěšnější, co bychom si neměli nechávat ujít. Ale my to neděláme. A raději jíme něco, co nám může i významně zkrátit naše životy. Oželíme nezpracované dary přírody nebo potraviny, které byly jenom minimálně zpracovány a uchovaly si tak své nejlepší kvality, a namísto toho si plníme žaludky aditivy, umělými sladidly, glutamátem a dalšími ‚lahůdkami‘. A je jenom s podivem, jak dlouho nám to naše těla někdy tolerují, než se nám to vymstí.