Není jídlo jako jídlo
Všichni víme, že není jídlo jako jídlo. Ale obvykle se spokojíme s tím, že jídla rozdělujeme na ta, která nám chutnají, a tak, která naopak rádi nemáme, protože nám nešmakují. Ale to není jediné kritérium, podle kterého lze takové poživatiny rozdělovat. A není to ani jediné kritérium, podle kterého bychom si je rozdělovat měli. Potraviny bychom určitě měli posuzovat i podle něčeho jiného. A to i podle toho, nakolik pro nás jsou nebo nejsou přínosné. Nakolik prospívají nebo škodí našemu zdraví.
Když si jídlo kupujeme, obvykle si vybereme to, co nám chutná a co je i cenově atraktivní. Ale to není rozumná volba. Jistě, i chuť a cena mají svůj význam a nelze je zcela spouštět ze zřetele, ale není to to jediné, co by nás mělo zajímat. Také bychom neměli podceňovat to, jak se co projevuje na našem zdraví.
Všichni víme, že je prospěšné ovoce či zelenina. Všichni víme, že tepelnou a jinou úpravou ztrácejí potraviny své přednosti, a proto bychom měli volit spíše to čerstvé nebo to, co bylo zpracováno nanejvýš nepatrně a šetrně. Víme to, ale nedbáme na to. A když jdeme někam do obchodu nebo jinam, kde se dá ukojit hlad a chuť, vybereme si mnohdy něco jiného než právě to, co je nám prospěšné.
Zamyslíte-li se aspoň trochu, zjistíte, že i vy to děláte. A co kdybyste se tedy zamysleli ještě víc a zvážili, zda by se na tom nemělo něco změnit? Není to rozhodně nijak náročné. I na internetu už dnes najdeme obchod, který se specializuje výhradně na zdravou stravu, a tak nemusíme dlouho uvažovat o tom, co nám prospěje, a můžeme si to tak rovnou bez otálení koupit. A naše tělesná schránka nám za to určitě bude vděčná.
Ale chce to přemýšlet. A nebýt lhostejní. Protože dokud je nám jedno, co jíme, nic se k lepšímu nezmění. A až zjistíme, že se na nás nekvalitní strava podepsala, bude už poměrně pozdě.