Nejzdravější oleje, které se hodí do salátu i na smažení
Oleje jsou v kuchyni nepostradatelnými pomocníky na přípravu teplé i studené kuchyně. Jenže jaký olej je vlastně ten nejlepší? Slunečnicový, řepkový nebo třeba olivový? Všechny oleje jsou poměrně důležitým nositelem tuku. Pokud se ale podíváme na obsažené množství pro tělo prospěšných látek, mohou se mezi sebou výrazně odlišovat. Některé jsou pro tělo doslova blahodárnou zásobárnou zdravých tuků, vitamínů a minerálů, jiné vašemu tělu příliš nedávají. Ne každý olej se také hodí k tepelné úpravě. Při nesprávném používání se oleje mohou přepalovat a přicházet o důležité živiny. Jaké oleje by vám tedy v kuchyni rozhodně neměli chybět? Které se hodí na vaření a které uvítáte pro studenou kuchyni? A jak klíčový je kouřový bod?!
Jak můžeme oleje rozdělit?
Oleje můžeme snadno rozdělit podle jejich výroby na rafinované a nerafinované. Rafinované oleje, jak už z názvu vyplývá, vznikají rafinací. Při rafinaci se olej zahřívá na vysoké teploty a ztrácí téměř všechny pro tělo prospěšné látky. Jedná se však o poměrně nenáročnou metodu výroby a z tohoto důvodu jsou rafinované oleje o poznání levnější než ty, které jsou lisované za studena. Rafinované oleje se často nevyznačují příliš výraznou chutí, barvou ani vůní. Pro tělo mají méně prospěšných látek, n druhou stranu je ale potřeba říci, že se skvěle hodí na přípravu teplé kuchyně. Mají totiž mnohem vyšší kouřový bod a tak se tolik nepřepalují. Je pro ně typická dlouhá životnost a průsvitnost.
Nerafinované oleje nebo jinak zvané za studena lisované či panenské jsou vyráběny šetrnějším způsobem. Díky tomu si ponechají většinu živin a pro tělo prospěšných látek. Pro za studena lisované oleje je typická jejich oříšková chuť, vůně, hustota a také určitá míra zakalení. Tyto oleje mají však povětšinou nízký kouřový bod a proto se hodí spíše pro přípravu studených pokrmů.