Naučte vaše děti správně připravovat těstoviny
Těstoviny jsou v našem jídelníčku stejně nezastupitelné, jako chléb a pečivo. Je to dobrý zdroj lehce stravitelných obilovin a za určitých předpokladů i zdravých obilovin. Nespornou výhodou těstovin je jejich snadná a rychlá příprava, proto jsou také vhodné k prvotnímu seznamování našich dětí s tvorbou tepelně upravených pokrmů.
Vyhněte se bílým těstovinám – v první řadě bychom rádi předeslali, že těstoviny se vyrábí dvojího základního druhu, a sice z bílé nebo z celozrnné mouky. Těm z bílé mouky se vyhněte, protože vám nenabízí prakticky žádné živiny, a to i přesto, že jsou jich plné regály supermarketů. Jaké těstoviny si můžete pořídit v sortimentu zdravé výživy?
Žitné fleky či vřetena – žitné těstoviny se musí o něco déle vařit a nechat stát pod pokličkou ve vroucí vodě, a i kdybyste je rozvařili, budou stále chutné a velmi výživné. Výborně se hodí jako příloha ke guláši.
Špaldové těstoviny – pšenice špalda patří stejně jako žito, mezi obiloviny s obsahem lepku, ale pro zdravé osoby, které se lepku nemusí vyhýbat, nepředstavují žádné nebezpečí vzhledem k přirozenému obsahu vlákniny.
Těstoviny z červené čočky – červená čočka je lehce stravitelná i pro malé děti a je vhodná jako příkrm pro batolata. Můžete ji podávat i lidem na dietách trávicího traktu, protože nenadýmá. Obsahuje poměrně mnoho proteinů, a je proto vhodná i pro sportovce.
Kukuřičné bezlepkové těstoviny – kukuřice je bezlepková obilovina a lze ji doporučit v podobě těstovin do jídelníčku každému z vás. Je výživná a lehce stravitelná a jako příloha vhodná pro široké spektrum jídel.
Těstoviny s červenou řepou – červená řepa podporuje trávení a tvorbu kyseliny solné v žaludku a je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny na této planetě. Některými lidmi je neprávem opomíjená a zařadit do jídelníčku byste ji měli i vašim ratolestem.