Namísto rohlíků se salámem raději špaldovou kaši
Proč je výhodnější posnídat špaldovou kaši dochucenou medem, oříšky, čerstvým či sušeným ovocem, kousky karobu nebo čokolády a javorovým sirupem, nežli se zakousnout do rohlíku se salámem?
Rohlíky se vyrábí z bílé mouky – ta je sice také pšeničná, ale není celozrnná, takže rozhodně nemá takovou nutriční hodnotu, jako spaldova kase. Bílá mouka neobsahuje vlákninu, ve spojení s uzeninou vám ztíží trávení a zaděláváte si zároveň na problém, který může vyústit až v rakovinu tlustého střeva.
Sacharidy k snídani – snídaně by měla být vydatná, aby vám dodala energii pro nejnáročnější pasáž dne – na dopolední hodiny. Proto je výhodnější dát přednost spíše obilovinám a ovoci, než porci bílkovin, která je ukrytá v uzenině. Uzenina také obsahuje těžce stravitelný živočišný tuk a nežádoucí látky spojené s uzením masa, takže vám bude spíše těžko a nebudete podávat dobré výkony jak v práci, tak i ve škole. Naproti tomu s ovesnou kaší nebo s jinými obilnými kašemi, dochucenými ovocem a doplněnými ořechy, bude váš den určitě úspěšnější.