Naložte si na talíř křupavou červenou řepu!
Je křehká a šťavnatá a má naprosto dokonalou temně rudou barvu, kterou v přírodě jen tak něco nepředčí. Je zdrojem důležitých látek pro zdraví. A přesto existuje celá řada lidí, kteří ji nemohou doslova ani cítit. Hádáte správně, jedná se o červenou řepu! Jen málokterá jiná zelenina vyvolává tak bouřlivé reakce, jako právě červená řepa. Tu lidé buď milují anebo nenávidí – jen málokdo na ni nemá žádný názor.
K popularitě červené řepy, a to bohužel i v tom negativním smyslu slova, přispěly školní jídelny. Právě v nich se s červenou řepou většina z nás poprvé setkala. Je to jistě škoda, protože na prvním setkání nejvíce záleží, a toto představení rozhodně mohlo dopadnout lépe. Vždyť červená řepa se svým nezaměnitelným vzhledem se dá na talíři pojmout i mnohem lépe!
Můžete si z ní připravit křupavý salát, lahodnou pečeni anebo ji kombinovat s jinou zeleninou, masem i sýrem. Variací se nabízí bezpočet, jde jen o to, abyste si oblíbili její specifickou vůni a chuť.
Červená řepa je totiž doslova nabitá důležitými živinami. Najdete v ní vitamíny B a C, minerály vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen a zinek, stopové prvky (cesium, rubidium), karoten, betain a betanin.
A k čemu je to všechno dobré?
Právě tyto látky způsobují skvělé účinky červené řepy na zdraví. Zkrátka, pokud chcete dlouho žít a vyhnout se mnoha zdravotním problémům, tak byste si měli červenou řepu pravidelné nakládat na talíř – ať už v čerstvé anebo usušené podobě.
Právě sušená červená řepa v prášku je skvělým prostředkem pro všechny, kdo chtějí podpořit své zdraví, a přitom řepu nechtějí cítit – když si koupíte červenou řepu v prášku, tak ji na talíři nepoznáte.
Ovšem její výhody pro zdraví vás neminou – řepa podporuje trávení i vylučování, detoxikuje organismus, doporučuje se v těhotenství, prospívá mozku i srdci, snižuje cholesterol a posiluje kosti. A také je plná antioxidantů!