Náhrada za mouku
Je celkem běžné, že se v kuchyni potřebuje klasická mouka. Otázkou je, jak to udělat, když zrovna se objeví alergie na lepek? Ideální je použít místo klasické mouky nějakou náhražku a tou může být ořechová mouka. Ta patří mezi nejnovější trendy zdravého stravování a dá se z ní upéct i chutný moučník. Je pravdou, že výroba je nákladnější, ale na druhou stranu je to možnost, jak získat kvalitní a chutný dezert. Samozřejmě ořechová mouka se nemusí použít pouze k pečení, protože se vyrábí ze samotných ořechů, tudíž ji lze použít i na dezerty nebo kamkoliv jinam, kde by se mohly ořechy použít.
Zdravá mouka
Pokud bychom se podívali na její složení, tak vzhledem k tomu, že se jedná o skutečně čisté ořechy, tak je bohatým zdrojem živin, obsahuje poměrně vysokou hodnotu bílkovin, vlákninu, nechybí vitamíny, minerály, antioxidanty a ani omega-3 mastné kyseliny. I přesto, že má takovéto složení, je třeba s ní zacházet velmi opatrně při používání. Potěší nás i ta možnost, že obsahuje méně nezdravých tuků a sacharidů, což zároveň má vliv i na hubnutí. Proto se často ořechová mouka objevuje i v dietním jídelníčku. Největším benefitem jak se zdá jsou právě bílkoviny, které jsou klíčové právě pro dostatečné nasycení, a tudíž jedinec nemá potřebu se přejídat. Ořechová mouka je rovněž oblíbená i u sportovců, jelikož podporuje dostatečný zdroj posilujících látek pro tělo a jeho regeneraci.
Způsob využití
Na trhu existuje poměrně široká nabídka kvalitní ořechové mouky, zkrátka podle typu ořechů. Kokosová, mandlová, lísková, arašídová, z vlašských ořechů atd. Způsobů jak ji začlenit do zdravého stravování je mnoho a dokonce není problém ji použít i na upečení chleba, koláčů nebo i palačinek. Je ale pravdou, že neobsahuje lepek, tudíž není tolik lepivá a je nutné ji kombinovat s dalšími zdravými surovinami, což mohou být například i chia semínka. Rozhodně s ní nic nezkazíte.