Mléko pro všechny
Skutečně i lidé, kteří trpí laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkovinu kravského mléka si mohou vychutnat sklenici chlazeného mléka, aniž by měli poté zdravotní problémy. V současné době není problém zakoupit přímo bezlaktózové mléko, které umožňuje dopřát si potěšení z tohoto nápoje i to platí i pro alergiky. Je pravdou, že pro někoho může být matoucí, že se toto mléko produkuje z kravského, kozího nebo ovčího mléka, které laktózu obsahuje. Zde je to velmi jednoduché. Při výrobě je do produktu přidávána laktáza, která dokáže laktózu rozštěpit na glukózu a galaktózu. Poté se vše stává stravitelnější a tudíž přijatelnější. Možná i díky tomu jsou bezlaktózové produkty sladší svojí chutí.
Bezlaktózové nebo se sníženým obsahem laktózy
Vše zde určuje legislativa a skutečně se můžete setkat na trhu s tímto označením.
Se sníženým obsahem laktózy – jedná se o produkty, které obsahují minimálně 1 g laktózy na 100 ml nebo gramů.
Bezlaktózové potraviny – nejvýše je zde 0,01 g na 100 ml nebo opět gramů. Opět se jedná o množství určené ke přímé spotřebě.
Mléka se skutečně nemusíte vzdát
Pokud vám byla diagnostikována alergie na laktózu, tak můžete zkusit různá rostlinná mléka, která jsou již v dnešní době velmi dobře dostupná. Také není problém si zakoupit kultury, z kterých se doma vyrábí mléčné produkty i v tomto případě mnohdy osoby trpící s tímto problémem mohou konzumovat mléčný kefír, jogurt atd., ale je třeba nejprve si vyzkoušet reakci na tyto produkty. Pokud se vrátíme k rostlinným mlékům, kterých je skutečně celá řada, tak se rozhodně nemusíte je bát použít jak ke přímé konzumaci, tak k přípravě pokrmům. Ani tepelná úprava nebude rozlišovat, o jaké mléko se bude jednat. Možná jen pozor kdyby byla diagnostikována alergie na ořechy, tak si zvolit jinou verzi mléka než například mandlové nebo kešu a podobně.