Měli byste jíst lépe
Určitě aspoň v hrubých rysech víte, jaké u nás máme potraviny a co je na nich pro nás lidi přínosné a co nám naopak škodí. Určitě byste dokázali vyjmenovat, co je ve stravě prospěšné a co škodlivé a co by se tedy jíst mělo a co ne. Ale navzdory naší informovanosti si často nepočínáme právě rozumně.
Kolikrát jenom dobře víme, co bychom měli jíst ve větším množství, ale namísto toho seženeme a zkonzumujeme to, co nám naopak, jak dobře víme, škodí! Prostě jsme lhostejní k tomu, čím se živíme, a když se máme rozhodnout, zvolíme raději to, co je levné a chuťově výrazné, než to, co je nám prospěšnější.
Víme, že je lepší vsadit na čerstvé potraviny. Případně na potraviny jenom málo a šetrně zpracované. Ale čemu dáváme přednost? Mnohdy průmyslově zpracovávaným poživatinám, které v procesu své výroby ztrácejí právě to, čím nám mohly prospět. A co ještě upřednostňujeme? Přece to, co nejvíc chutná. A ani na chvíli se nezamýšlíme nad tím, že nám to lépe chutná právě proto, že je to zpracováno tak, aby to bylo pro naše chuťové buňky zajímavější.
Konzumujeme tedy spousty chemie, soli, tuku a cukru. V naději, že nám to neuškodí. Vždyť kdyby to bylo nebezpečné, přece by se to u nás jako potraviny neprodávalo! Jenže on je tu jeden významný detail. A tím je to, že co neškodí v malém množství, může škodit, když se toho jí často moc. A to se právě v případě mnohých z nás děje.
A tak jíme i to, co bychom měli míjet velkým obloukem. A uniká ním to, co by nám prospívalo. A co se přitom dá tak snadno sehnat! Nemusíme se totiž vymlouvat na to, že žijeme nezdravě, protože nám není jasné, co zdravé je a co není. Je tu přece i e-shop, ve kterém mají jenom to skutečně prospěšné. Tady si můžeme vybrat cokoliv a vším si můžeme jedině prospět. A je tedy jenom na nás, zda tuto informaci vezmeme v potaz nebo na ni zapomeneme a dál si budeme škodit.