Máte rádi červenou řepu?
Červenou řepu zná každý. Minimálně ze školní jídelny, což je vlastně škoda. Právě na tomto místě si většina z nás tuto křehkou a šťavnatou zeleninu znechutila. Jenže nevzít červenou řepu už nikdy do úst, i když vás k tomu už nikdo nenutí, by byla věčná škoda. Tím spíše, že existuje celá řada jídel, ve kterých báječně chutná – jen je vyzkoušet!
Pro červenou řepu hovoří především to, že se jedná o cenný pramen zdraví. Tím spíše, že ji všichni máme na dosah ruky. Do Evropy se dostala v dávných dobách spolu s Římany, kteří ji k nám přivezli ze Středomoří, kde se přirozeně vyskytuje.
Její pěstování je hračka, k tomu, abyste sklízeli bohatou úrodu, rozhodně nemusíte být zkušení zahradníci. Navíc si můžete vybírat z celé řady kultivarů různých velikostí, tvarů, a dokonce i barev, i když právě ta temně rudá je snad ze všech nejhezčí.
Pokud se ovšem nechcete namáhat na zahradě anebo vám konzumace červené řepy, která se vyznačuje specifickou chutí a vůní dělá nepřekonatelné problémy, můžete jít na celou věc chytře. Vašemu zdraví totiž prospěje i v případě, kdy ji budete konzumovat v podobě prášku. Sušená červená řepa je v jídle prakticky k nepoznání, takže se jedná o způsob, jak si ji dopřát, aniž byste pocítili její vůni a chuť. Stačí si koupit ten pravý – kvalitní doplněk stravy ze sušené červené řepy.
Účinky červené řepy na zdraví člověka jsou skutečně nezanedbatelné.
Dokáže dokonale vyčistit lidský organismus od nebezpečných škodlivin, pomáhá se zažíváním i s vylučováním, protože čistí střeva a má močopudné účinky. Má skvělý vliv na nervovou a kardiovaskulární soustavu. A také snižuje cholesterol a posiluje kosti. A je samozřejmě cenným zdrojem antioxidantů, které chrání naše zdraví. Doporučuje se při těhotenství pro zdravý vývoj plodu. A údajně má pomáhat i proti rakovině.
A našly by se i další argumenty, proč by se červená řepa měla čas od času objevit i na vašem talíři!