Máte dostatek vitamínu B12
Vegetariánství a zejména veganství se stalo jedním z módních trendů, jemuž propadají tisíce nadšenců nejen v naší zemi. Těmi důvody, proč se lidé těmto výživovým směrům věnují, jsou zpravidla příznivé zdravotní dopady a také etická stránka věci s ohledem na život zvířat. „Žít a nechat žít“ je smysluplným krédem a vegani ani vegetariáni se již nepodílí na násilném usmrcování zvířat.
Striktní vegani se však mohou dostat do zdravotních potíží v souvislosti s nedostatkem vitamínu B12. Ten se totiž vyskytuje v živočišných produktech, tedy zejména v mase, vejcích, mléce, sýrech a v dalších mléčných výrobcích. Bé dvanáctku ale nenaleznete v ovoci, v zelenině, v obilovinách ani v luštěninách, tedy v žádném rostlinném zdroji, respektive stopové množství ano, ale to vám nebude stačit.
Vitamín B12 produkují půdní bakterie, jež se přirozeně vyskytují v zemi na kořenech rostlin (i když záhadou pro vědce stále zůstává, proč jej tyto specifické bakterie produkují, neboť jej zřejmě samy nevyužívají). Býložravci, co se těmito rostlinami živí, jej pak kumulují v zažívacím traktu a vzhledem k tomu, že B12 se v těle ukládá do zásoby, je přítomen v mase či mléce. Dravci, kteří býložravce žerou, získávají tento vitamín z jejich těl, a tak všichni živočichové mají dostatek vitamínu B12, ovšem kromě člověka - vegana, co se striktně vyhýbá konzumaci živočišných potravin.
Toto je také důvod, proč by si vegani měli hlídat spotřebu B12 a doplňovat jej v tabletách nebo v tekuté formě. Vitamín B12 je naštěstí jako potravinový doplněk dobře dostupný a nebývá drahý. Dobrou zprávou je také to, že veganům neschází při pestrém jídelníčku zpravidla žádná jiná živina a vyhýbají se jim zdravotní problémy typické pro jedlíky masa a uzenin s nedostatkem vlákniny, tedy za předpokladu, že je zemědělská půda dostatečně obohacená vhodnými hnojivy a potravinové (nejlépe BIO) zdroje také obsahují minerální a stopové prvky, jaké by obsahovat měly.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.