Malý modrofialový zázrak
Doslova ideálním spojením je, pokud nám něco chutná, je to zdravé a pro nás dostupné. K takovým potravinám patří vlastně vše, co si můžeme utrhnout na zahradě nebo v lese a je to samozřejmé jedlé. Přímo zázračné účinky má obyčejná borůvka. Vlastně neobyčejná, jak se hned dozvíme.
- Rozeznáváme několik druhů borůvek.
- Nejznámější je asi divoká, která roste ve většině našich lesů.
- A bude to snad tak i nadále, pokud ji nevyplundrují ziskuchtiví sběrači.
- Druhou sortou jsou zahradní borůvky.
- Nejznámější je pravděpodobně Kanadská borůvka.
Samotná rostlina i její plody se od sebe odlišují především svou velikostí. Dalším rozdílem je obsah antioxidantů a živin. Divoká borůvka má od všeho trochu více než její vyšlechtěná kolegyně. Velice dobrou zprávou je, že právě borůvka chrání poškození našeho DNA, oddaluje stárnutí a je prevencí před vznikem rakoviny.
Pozor na nekvalitní produkty od náhodných prodejců
Na borůvky by se měli vydat také diabetici. Látky v nich obsažené snižují hladinu cukru i cholesterolu v krvi. Jako pozitivní vedlejší účinek je uváděn dobrý vliv na zrak. Diabetici mívají právě s tímto orgánem dost často potíže. Diabetes také způsobuje problémy se sliznicemi. I v tomto případě se borůvka bude snažit tento stav vylepšit. Nevýhodou čerstvých borůvek je jejich rychlá zkáza.
- Poté, co si je přineseme z lesa, měli bychom je zkonzumovat do dvou dnů.
- Důkladné omytí by mělo být samozřejmostí.
V sezóně často vidíme u silnic posedávající prodejce těchto lesních plodů. Nežli koupíme, měli bychom se přesvědčit, jak dlouho už tam s nimi dotyčný sedí. Neptáme se ale prodejce, zjistíme to na samotných borůvkách.
- Pokud jsou příliš měkké, raději se obrátíme jinam.
- Zaručenou známkou kvality a čerstvosti je stříbřité ojínění plodů.
- Takové borůvky byly trhané před malou chvílí.