Lněný olej a k čemu slouží
Rostlina pochází z Blízkého východu a široce se rozšířila ve Středomoří. Před třemi tisíci lety ji pěstovali Babyloňané, pak Féničané a Řekové, kteří poté rostlinu začali používat v textilním sektoru.
Kromě použití ke konzumaci, je tento vylisovaný olej známý jako protizánětlivý, antioxidační a analgetický, a to jak interně, tak lokálně na pokožku.
I když je běžné jiné použití než k jídlu, lněný olej je v poslední době právě v kuchyni velmi populární. Velká část jeho výhod se připisuje zvláště vysokému obsahu kyseliny alfa-linolenové, což je omega-3 mastná kyselina, která má několik zdravotních výhod a lidský organismus ji potřebuje. Obsahuje také vitamín B6, vitamín C, vitamín E, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek.
Na základě zkušeností může být lněný olej obzvláště užitečný proti zánětům, podporuje zdravý imunitní systém, snižuje bolest spojenou s revmatoidní artritidou, pomáhá proti úzkosti a depresi, zlepšuje stav dětí s poruchou pozornosti s hyperaktivitou, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje kardiovaskulární systém, brání tvorbě usazenin v tepnách.
A samozřejmě má lněný olej použití i jinde, než k přípravě chutných salátů nebo k dochucení ostatních pokrmů.
- Zajímavé je použití lněného oleje přímo na pokožku. Tato metoda se využívá hned pro několik kožních problémů.
- Někteří lidé používají lněný olej jako masku na vlasy na podporu růstu a lesku.
- Lněný olej lze také použít jako lubrikant nebo inhibitor rzi.
- Často se používá při výrobě barev a olejových chemikálií.
- Je také hlavní složkou linolea, což je typ recyklovatelné podlahy s gumovým vzhledem.
Pro lidské zdraví má lněný olej použití hlavně preventivní. Vliv na snížení kardiovaskulárních onemocnění je vždy vítaný. Kardiovaskulární onemocnění jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí. Podle studií pravidelná denní konzumace lněného semínka nebo lněného oleje, může výrazně snížit hladinu cholesterolu.