Lněná semínka jsou prospěšná
Lidé se obvykle chtějí dožít v co nejskvělejší kondici hodně pokročilého věku. Chtějí být až do svého posledního vydechnutí zdraví a svěží, chtějí, aby jim jejich tělo i mysl prokazovaly jenom ty nejlepší služby. Jenže nikdo nemládne, léta nám nestojí a zdraví se také zhoršuje, zejména nedbáme-li na něj. A nic si nenalhávejme – často se o toto nestaráme třeba ani minimálně. A pak se nám nevede tak, jak bychom si to přáli.
Ovšem nikdy není pozdě na změnu. Vždy se dá udělat něco pro to, abychom na tom byli lépe. Vždy se dá vsadit třeba na vhodnější stravu, jež může v našem životě často leccos ovlivnit více, než si jenom dokážeme představit.
A pro co se v oblasti výživy rozhodnout, aby nám to prospělo? Pochopitelně v první řadě pro to, co vzešlo z čisté přírody a ne z nějaké pouhopouhé pochybné chemie. A z toho, co nám poskytuje matka příroda, bychom měli volit to, co nejlépe vyhovuje našim tělesným potřebám. A mezi to určitě patří i lněné semínko. Pochopitelně nikoliv jedno jediné.
Konzumací lněných semínek můžeme skutečně vydatně prospět svému zdraví. Protože tato obsahují ledacos, co bychom jinak mohli ve svém jídelníčku postrádat, například nenasycené mastné kyseliny omega-3, vitamíny E a B1 až B6 a různé minerální a stopové prvky. A pokud to díly lněným semínkům nepostrádáme, prospěje nám to například v oblasti trávení. Ovšem nejen to. Pozitivní vliv má lněné semínko na vlasy a kdo ví, na co všechno ještě.
Taková semínka si stačí jenom koupit, a to nejlépe celá a nemletá (protože ta zpracovaná rychle pozbývají svých kvalit a žluknou), a zpracovat je do pokrmů, buď jako samostatné jídlo nebo jako součást jiných pokrmů. K sehnání jsou tato v případě zájmu ale i rozemletá či v podobě za studena lisovaného nerafinovaného lněného oleje.
A jakkoliv by se mohlo zdát, že je len něčím obyčejným a nevýznamným, není tomu v otázce našeho zdraví tak. Přesvědčte se.
O tom, že existuje rostlina jménem len, víme všichni nebo aspoň skoro všichni. Přinejmenším lněné látky jsou nám známé už od velice dávných časů, kdy ještě náš lid neznal dovozové či dokonce syntetické materiály, kterými by se dala nahradit přírodní vlákna.
Ovšem ony dávno známé látky nejsou ani zdaleka tím jediným, co nám může len nabídnout. Toho, co z něj vzejde, je víc, a látky nejsou u lnu těmi jedinými látkami, jimiž tento prospívá mnohým z nás.
Len je lidem totiž prospěšný i tím, co se ukrývá v jeho, tedy lněných semínkách. A je toho vlastně dost a dost, co se zde nachází a co může lidem činit dobře, pokud se rozhodnou ke konzumaci právě něčeho takového.
V semínkách lnu lze objevit zdravé tuky, vitamíny B1 až B6 a E a četné minerální a stopové prvky, jež jsou pro lidský život nemalého nebo dokonce i zásadního významu, a je zde i velký podíl omega-3 mastných kyselin, jichž se našincům nejednou nedostává. A je nasnadě, že konzumovat právě něco takového znamená podporovat a upevňovat své zdraví. Dobré je takové lněné semínko na vlasy, k pročištění trávicího traktu a podobně.
A jak se takováto semínka konzumují? I v tomto ohledu se nabízí více možností. Tato mohou být konzumována pochopitelně i sama o sobě, nejednou jsou ale vhodnější coby součást hlavního jídla, omáček, polévek, zeleninových salátů, pečiva či makrobiotické stravy.
A tak si stačí taková lněná semínka jen nakoupit, a to celá nebo v rozemleté podobě, případně v podobě lněného za studena lisovaného nerafinovaného oleje, a připravit si z nich stravu s obsahem skutečně cenných živin. Stravu, která nám dokáže udělat skutečně dobře.
A dbát je tak záhodno vlastně jenom na jediné. Na to, že tato semínka po rozemletí velmi rychle podléhají zkáze, a žluklá či bez původních výživových hodnot už nejsou tím, čím by pro nás mohla být.