Lískové ořechy a jejich vliv na naše zdraví
Lískové ořechy jsou druh ořechů, který se získává z lísky obecné. Většinou se k nám tyto menší plody dováží ze zahraničí. Hojně je však můžeme najít i v České republice. Tyto drobnější plody mají jemnou a příjemně nasládlou chuť, která je pro n tolik charakteristická. Lískové ořechy zdraví do značné míry ovlivňují, neboť obsahují celou řadu vitamínů, minerálů, bílkovin a tuků.
Lískové ořechy jsou plné živin a hodí se téměř do každého jídla. Do ovesných kaší, na přípravu salátů, na pečení nebo třeba do omáček. Lískové ořechy jsou navíc nutričně velmi vyvážené, což možná málokdo ví. I když je jejich obsah kalorií poměrně vysoký, jsou přímo nabyté zdravími tuky a živinami. Mezi nejvíce tělu prospěšné živiny patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamín E, hořčík nebo měď. Nesmíme však zapomenout třeba na vitamín B6, draslík nebo zinek. A stejně jako jiné druhy skořápkového ovoce, tak i lískové ořechy obsahují polynenasycené tuky, mastné kyseliny a kyselinu olejovou.
Nesmíme zapomenout ani na stále omílané antioxidanty, kterých lískové ořechy obsahují skutečně úctyhodné množství. Antioxidanty jsou pro tělo velmi prospěšné, pomáhají bojovat proti volným radikálům, před oxidačním stresem a podporují dokonce do značné míry hubnutí. Také jim jsou přisuzovány zásluhy, co se týče boje s rakovinou či srdečními chorobami.
Lískové ořechy, i přes jejich vyšší cenu, bychom do svého jídelníčku měli rozhodně zařadit. A to platí hlavně za předpokladu, že trpíte na některou s civilizačních nebo srdečních chorob. Vysoká koncentrace antioxidantů a zdravých tuků dokáže v našem těle zvýšit antioxidační potenciál a aktivně bojovat s vysokou hladinou cukru v krvi. Ořechy do našeho jídelníčku tedy patří a „lískáče“ si můžete snadno nasbírat na podzim i v našich končinách. Pokud vám tedy nebude vadit jejich louskání, nebudou vás stát vůbec nic.