Lepší je kvalitní jídlo
Jestli můžeme být v naší zemi na něco hrdí, pak třeba na dostupnost potravin pro naše lidi. Naprostá většina z nás si může den co den bez problémů pořizovat chléb svůj vezdejší, a tím samozřejmě nemyslím jenom chléb jako takový. Není pro nás prostě problém nakoupit si jídlo a najíst se dosyta. Ale tato skutečnost je bohužel poněkud zkalena dvěma skutečnostmi. A to jednak tím, že se docela často přejídáme, a jednak tím, že také často jíme to, co bychom raději jíst neměli.
Je zkrátka skutečností, že při výběru potravin nejednou sázíme spíše na kvantitu než na kvalitu, a u toho, co si kupujeme, nehledíme dostatečně na to, z čeho se to skládá. Takže se leckdy živíme notně nezdravě.
Co to v praxi znamená? To se všeobecně ví. Konzumujeme přehnané množství tuků a cukru, což se na nás negativně projevuje, a stejně tak k naší smůle postrádáme v naší stravě často vitamíny a další důležité složky. Dostáváme tak do sebe to, co způsobuje obezitu, kazí chrup, uspává cévy, podporuje diabetes… A ani aditiva, která se v problematické stravě dost hojně vyskytují, nemusí být právě zdraví prospěšná, a to ať už jde o sladidla, barviva, dochucovadla a podobně.
Máme tedy předpoklady pro to, abychom se zdravě stravovali, můžeme mít i hodně kvalitní stravu, ale tuto možnost plně nevyužíváme. A tím si někdy více a někdy méně poškozujeme své zdraví. Nejíme to, co bychom jíst měli, a namísto toho holdujeme potravinám, kterým je lepší se vyhnout.
Děláme to, i když jsou nám prospěšné potraviny vlastně snadno dostupné. Protože je ani nemusíme někde složitě shánět. Můžeme je mít i z e-shopu, který se na ně specializuje a který nám jich nabízí dost a dost. Je to jenom na nás.
A tak bychom se měli chovat zodpovědněji a aspoň zčásti obohatit svůj jídelníček o zdravou stravu, která je nám prospěšná a díky níž můžeme žít plnohodnotný zdravý život.