Lepší je jíst zdravě
My lidé jíme všichni do jednoho. Jíme, protože tak musíme činit. Získáváme tím energii, bez které by se nikdo z nás nedokázal obejít. Musí to tak být. Jenže my nezískáváme z potravy jenom onu nepostradatelnou energii. Tělo z ní získává i ještě něco navíc. A z toho na nás něco působí pozitivně a něco bohužel i negativně. Jak už se o tom dlouho ví.
Kromě energie, kterou nemůžeme postrádat, nám výživa dodává i nepostradatelné bílkoviny, jež jsou stavebními jednotkami našeho těla, i vitamíny, i minerály, což je rovněž nepostradatelné. Ale může tu být obsaženo i kdeco, co na náš talíř určitě nepatří a čeho bychom se měli vyvarovat. A podle toho, co je v naší stravě obsaženo, ji tak dělíme na zdravou a nezdravou. A je jasné, že zatímco té zdravé bychom měli holdovat, u té nezdravé by tomu mělo být naopak, té bychom se měli raději vyhýbat.
Ale jak si my lidé počínáme? Často bohužel přesně opačně, než bychom si počínat měli. Krmíme se tím nezdravým, a to zdravé ignorujeme nebo i vysloveně odmítáme. Čímž si škodíme. Protože volíme-li jídla s vysokým obsahem soli, tato možná lépe chutnají, ale zároveň způsobují jen tak namátkou problém zvaný vysoký krevní tlak. Pokud konzumujeme příliš toho sladkého, vystavujeme se zase riziku obezity a diabetu, a jídla tučná nás kromě téže obezity ohrožují i jako zdroj potenciálního ucpávání krevního řečiště a podobně. A ani o různých příměsích, které jsou do stravy někdy při zpracovávání přidávány, se nedá stoprocentně tvrdit, že neškodí, ať už jde o barviva, dochucovadla, umělá sladidla nebo něco takového.
Měli bychom určitě přesedlat na zdravou stravu, abychom si mohli dopřát zdravější a delší život. Ale mnohdy se nám do toho nechce. I když by na tom nebylo nic složitého, protože si lze zdravou stravu objednat i přes internet, třeba ve specializovaném e-shopu. A raději si škodíme. Až je pak třeba pozdě a vzniknou neodstranitelné následky.