Které obiloviny jsou nejvýživnější
Někteří nadšenci do zdravé výživy, co již alespoň v náznacích pronikli pod pokličku tomuto životnímu stylu, se zajímají o to, jaká obilovina (nebo pseudoobilovina) nám poskytne nejvíce výživných látek. Výživová neboli nutriční hodnota by totiž měla být hlavním hodnotícím prvkem kvality potravin a potravinářských výrobků. Že tomu tak v praxi není, vás jistě nepřekvapuje, protože trh je stále bohužel zásoben převahou pochutin, co nemají s racionálním přístupem nic společného.
Zaměříme-li se tedy na původně pokládanou otázku, zjistíme zajímavé skutečnosti. V první řadě je nutné zdůraznit, že všechny obiloviny i pseudoobiloviny jsou pro organismus dostatečně výživné, a nejlepší,, co můžete udělat, je častěji je mezi sebou střídat.
Chcete-li však přece jen doplnit největší objem živin, obraťte svou pozornost na amarant, pohanku a zejména bílou a červenou quinou.
Červená quinoa dokáže sama o sobě nahradit ve stravě i maso, je velmi dobře stravitelná, neobsahuje lepek a hodí se i k většině dietních směrů. Mohou jí bez obav jíst dospělí, senioři i děti a je to natolik významná potravina, že by neměla chybět ani ve školních jídelnách!