Kouzlíme s hrachem
Hrášek, docela obyčejná zemědělská plodina, která vám vzejde i na balkoně nebo na malé předzahrádce, a můžete jej pěstovat třeba i v zádveří mobilního domu či na rekreačním pozemku. Je to nejčastěji pěstovaná luštěnina na našem území, ale mnozí z vás ji nedovedou ocenit. Ten obyčejný hrášek vám totiž dodá tolik živin, že byste mohli klidně oželet i maso. Hrách jakožto luštěnina v kombinaci s obilovinou zastoupí maso z hlediska živin a dokonce jej i předčí obsahem vlákniny a dalšími složkami, které v mase nenajdete.
Čerstvý hrášek i lusky – máte-li možnost jej koupit nebo vypěstovat, můžete využít jeho obě modifikace. Hrách lze totiž využít jako zeleninu, nebo jako luštěninu. Když plně dozraje a kuličky ztvrdnou, je to luštěnina, jinak máte k dispozici velmi chutnou a výživnou zeleninu, kterou lze jíst i s lusky. Vnitřek lusků opatrně oddělte od vnější blány a můžete je chroupat samotné, nebo je přidávat třeba do salátů.
Hrách na zahrádce či na balkoně – hrášek vám vzejde všude a nepotřebuje ani moc zálivky. Návodů k pěstování najdete na webu spoustu a jedinou podmínkou je dostatek slunce a nějaká opora, kde se bude pnout.
Hrách k nakličování – skvělou volbou je hrášek nechat naklíčit, je to perfektní zdroj energie, proteinů, sacharidů, vitamínů, enzymů, minerálů a stopových prvků. Podmínkou je, aby byla semínka v BIO kvalitě, z prověřeného zdroje, bez genetických manipulací (GMO free) a nebyla to semena osevní, ošetřená chemicky proti škůdcům.
Hrachové miso – příznivci makrobiotiky a čínské medicíny doporučují miso do polévek, omáček, pomazánek a tradičních asijských pokrmů jako výtečné dochucovadlo. Vyrábí se z celozrnné rýže a hrachu a fermentační substance „koji“. Nejlepší miso je ze surovin v BIO kvalitě.
Hrachový protein – je to jeden z nejlepších proteinových doplňků na trhu. Čistě přírodní, netoxický, bez vedlejších efektů – žádná chemie, barviva, konzervanty. Hrách je zkrátka božská potravina.