Kokosový olej by ve vašem jídelníčku neměl chybět!
Kokosový olej by v žádné kuchyni neměl chybět. Rozhodně ne tam, kde lidé dbají na zdravou výživu a snaží se jíst hodnotné a zdravé potraviny.
Dlouhou dobu byl právě kokosový olej na seznamu nežádoucích tuků. A to proto, že obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Nicméně odborné studie dokázaly, že právě tyto nasycené kyseliny se středně dlouhým řetězcem našemu tělu nejen neškodí, ale naopak velmi prospívají.
Takže nyní už můžete bez obav využívat kokosový olej na vaření, kokosový olej na pečení, a dokonce i kokosový olej na smažení.
Použití kokosového oleje v kuchyni je opravdu široké, a je to dáno hned několika významnými skutečnostmi:
Za prvé jde o to, že právě v kokosovém oleji najdeme celou řadu výživově hodnotných látek. Vyskytují se zde ve velkém množství v jejich přirozené podobě, která je pro člověka dobře stravitelná a naše tělo tak tyto látky dokáže plně využít. Ať už se jedná o vitamíny, minerály anebo již zmíněné mastné kyseliny – v kokosovém tuku najdeme jak ty nasycené, tak nenasycené.
Kokosový olej posiluje srdce i cévy, snižuje cholesterol, bojuje proti kornatění tepen, má protizánětlivé účinky a podporuje imunitu, a také pozitivně působí na štítnou žlázu. A tím výčet zdaleka nekončí.
Ovšem k tomu, aby kokosový olej skutečně prospěl našemu zdraví, je nezbytné, abychom si koupili takový produkt, který jich obsahuje maximální množství. Přesně takový je bio panenský kokosový olej, který se lisuje za studena, šetrnými mechanickými postupy. Tento olej je sice o něco dražší, nicméně právě on má ten nejlepší efekt pro zdraví.
Za druhé, mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji jsou dobře stravitelné, zrychlují metabolismus a neukládají se do tukových zásob, takže vám pomohou zhubnout.