Kokosový nápoj BIO z kontrolovaného zemědělství
Kokos je jeden z nejchutnějších exotických plodů a všichni jej velmi dobře známe z mnoha různých potravinářských výrobků, jako jsou dorty, sušenky, čokoládové tyčinky, nebo vánoční cukroví. Kokosový ořech je ovšem také zdrojem velmi chutné a výživné tekutiny.
Co je to kokosová voda
Kokosová voda, která se nachází uvnitř ořechů, je již po staletí oblíbeným nápojem v oblastech, kde přirozeně rostou kokosové palmy. Využívá se převážně tekutiny z mladých plodů, které ještě nezačaly vytvářet bílou olejnatou dužinu, protože jakmile ořech dozrává, voda začíná přijímat chuť a aroma dužiny a stává se kalnou. Kokosová voda je nejcennější jako čirá tekutina bez zápachu, ovšem s velkým množstvím výživových prvků, čímž se nápoj přibližuje energetickému či iontovému drinku.
Obsahuje především minerály, jako je draslík, železo, hořčík, vápník, měď a zinek, vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Využívá se také jako nápoj pro podporu trávení a imunitního systému, protože obsahuje velké množství antioxidantů a enzymů.
Kde získat kokosový nápoj
Lidé, kteří cestují do exotických destinací, se s kokosovým nápojem mohou běžně setkat při pouličním prodeji, zvláště v oblasti Karibiku, v Indii, v Brazílii, v Bolívii a v Indonésii. Výhodou je fakt, že se šťáva před zákazníkem odčerpá přímo z useknuté špičky kokosového ořechu, který si sám vybere. To pochopitelně nelze provést v našich podmínkách, a tak jsme odkázáni na dovoz ze zdrojů, které stáčí čerstvou šťávu přímo na místě. Podstatné je, aby šlo o produkty bez genetických manipulací (GMO free) a zároveň o ekologické zemědělství, které své výrobky může označit certifikátem BIO kvality.
Kokosová voda neobsahuje žádné příměsi, je to pouze 100% tekutina z mladých kokosových ořechů, pouze se do ní přidává vitamín C (kyselina askorbová) jako konzervační antioxidant. Šťáva by se měla uchovávat v chladu, v suchu a mimo dosah slunečního světla.