Kokosová mouka – ideální mouka na pečení
Také se u vás doma vyskytuje kokos jen o Vánocích? To je ovšem škoda! Kokos nám toho může mnoho nabídnout, a to nejen v případě, kdy si chceme zamlsat, ale především v situaci, kdy se chceme stravovat zdravě. Když ho budete konzumovat pravidelně, jednoznačně vám to prospěje!
Navíc, kokos si můžete vychutnat v mnoha různých podobách. Zdaleka nejde pouze o strouhané bílé jádro, ale také například o kokosový olej, kokosové mléko anebo kokosovou mouku. Všechny tyto produkty můžete pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. A případně i do kosmetické výbavy.
Pojďme si blíže představit kokosovou mouku.
Tu by měli do svého hledáčku zařadit všichni ti, kteří se vyhýbají lepku, drží redukční dietu, mají cukrovku anebo se zajímají o raw stravu. Nejen všude tam je kokosová mouka užitečným pomocníkem v kuchyni.
Kokosová mouka se vyrábí mletím z vysušeného kokosového jádra – tedy z bílé dužiny uvnitř kokosového ořechu. A stejně jako ostatní produkty z kokosu, tak i tato mouka vyniká vysokým obsahem živin.
Cenné jsou především zdravé mastné kyseliny, vysoký obsah vlákniny a bílkovin, nízký obsah cukru, a poměrně vysoký podíl vápníku. Ve srovnání s ostatními moukami z ní dělá skvělou volbu jistě i to, že obsahuje málo kalorií a žádný lepek.
Kokosovou mouku v kuchyni využijete na tisíc způsobů. K použití kokosové mouky při pečení sladkého pečiva ji předurčuje již to, že krásně voní, a stejně neodolatelně i chutná. Můžete s ní zcela anebo částečně nahradit běžnou mouku z obilí, můžete ji přidávat do krémů anebo využít k zahuštění omáček.
Kokos jako potravina vyživuje lidský mozek a prospívá srdci, snižuje cholesterol a díky nízkému glykemickému indexu je vhodný i pro diabetiky.
Ty, kteří drží dietu, bude jistě zajímat jeho nízký obsah cukru a dobrá stravitelnost mastných kyselin, což znamená, že vás kokosová mouka dostatečně zasytí, aniž by posílila vaše tukové polštáře.