Klíčky červeného zelí jsou nejen zdravé, ale také krásné
Některé druhy zeleniny jsme si zvykli konzumovat pouze v jedné podobě a připravujeme se tak o další zajímavé chutě a celou řadu využití. Jednou z těchto potravin je také červené zelí. Většině z nás okamžitě k červenému zelí naskočí knedlíky a nějaké pečené masíčko.
- Červené zelí má ale mnohem větší potenciál než být jen přílohou.
- Do oblasti zdravého stravování patří totiž klíčky červeného zelí.
Vyznačují se skvělou chutí a velkým obsahem vlákniny. Proto jsou jedinečnou potravinou pro zrychlení metabolismu a na podporu trávení. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé trpící zácpami, protože klíčky dokáží vyčistit střeva a pomoci je dát opět do dobrého stavu.
- Je prokázáno, že červené zelí dokáže na sebe vázat těžké kovy a z těla je poté odvádět pryč.
- Z toho logicky vyplývá, že je to zdatný bojovník pro prevenci infarktu a rakoviny.
Kromě zmíněné vlákniny vám červené zelí dodá ještě dostatečnou dávku vápníku, jódu, draslíku, železa, hořčíku, molybdenu, zinku a dalších stopových prvků. V oblasti vitamínů jsou nejvíce zastoupeny C, E, K a B. Tedy vitamíny, které si tělo samo vyrobit nedokáže (kromě vitamínu K).
Originální svačinka s klíčky červeného zelí
Klíčky červeného zelí nemají pouze skvělé nutriční hodnoty a vynikající chuť, ale oceníte je v teplé i studené kuchyni jako estetický doplněk různých pokrmů. Naklíčené červené zelí má totiž krásnou růžovofialovou barvu a například na obloženém talířku či chlebíčku bude vypadat originálně. Nemusíte se obávat přidat tento doplněk také do dětské školní svačiny. Děti mají rády barevné jídlo a tento pokrm se jim zcela jistě líbit bude.
- Fialové klíčky, které budou vykukovat z obloženého celozrnného chleba, přitáhnou pozornost spolužáků.
- Svačina bude totiž vypadat, jako by přiletěla z jiné planety a vaše ratolest bude v dobrém slova smyslu středem pozornosti.