Kešu máslo je výjimečně lahodná pochoutka
Lahodná chuť oříšků kešu vynikne tehdy, jsou-li jemně rozdrcené a rozemleté do podoby vláčné pasty – kešu másla. Nespornou výhodou všech ořechů i arašídů, které nejsou v pravém smyslu slova ořechy, je vysoký obsah zdravých tuků. A tuky výrazně podporují senzorické vlastnosti chuťových buněk, zvláště pokud jsou v tekuté a polotekuté formě. Však si jistě dobře vybavíte, jakou vynikající pochoutkou je lískooříškový nebo arašídový krém.
S kešu oříšky máte před sebou rovněž velmi vydatnou, výživnou a zdravou dobrotu, kterou můžete jíst samotnou, nebo ji vyzkoušet jako kešu máslo s použitím k pomazánkám, ke zmrzlinám, ovocným dezertům, obilným kaším a pudinkům.
Ne vždy je tuk našim nepřítelem
Tuky jsou jednou z esenciálních živin, jsou potřebné pro desítky metabolických procesů, využití vitamínů a zásobení tělesných buněk živinami. Musíme je v potravě dodávat, záleží však na jejich složení. Převládat by měly mono a polynenasycené mastné kyseliny a ty tvoří základ tukové složky všech olejnatých semen a ořechů. Kešu oříšky jich obsahují vydatné množství, spolu s nimi i vitamíny B, které mimo jiné udržují v činnosti nervovou soustavu a mozek. Vitamíny také spolupracují s minerály, zvlášť velký význam pro naše zdraví má vápník, hořčík, železo, draslík, zinek, selen a měď.
Serotonin a melatonin
Abychom se cítili svěží, odpočatí, plni energie a v dobré náladě, potřebujeme dostatek serotoninu a melatoninu. Zatímco melatonin se tvoří až po západu slunce ve tmě a podporuje vydatný spánek, serotonin je v krevním řečišti přítomen ve dne vlivem slunečního záření a za přispění vhodné stravy. Kromě sacharidů a vitamínů B3 a B6 je k jeho tvorbě zapotřebí aminokyselina tryptofan a ta je v kešu oříšcích bohatě zastoupena. Pokud si dopřejete pouhou hrst oříšků, nebo je konzumujete ve formě pomazánky na chléb, máte s tryptofanem vystaráno na celé dopoledne.