Kakaové boby jsou velkým pokladem
Skutečně existuje kakaovník, to jen na začátek. Kdyby náhodou si někdo myslel, že si z něho děláme legraci, vždyť z čeho jiného by mohlo být lahodné kakao? Kakaové boby jsou právě plody, které se musí nejdříve usušit a poté zpracovat. A věřte tomu, že jsou tak skvělou pochoutkou, která se v současné době řadí mezi superpotraviny. Však k tomu je dostatečný důvod, protože jsou zdrojem zdraví prospěšných látek.
- Je v nich perfektní zdroj hořčíku. Ten je zapotřebí zvláště při podpoře nervové soustavy.
- Kupodivu síra zde má svůj velký úkol a postará se o zdravý vývoj vlasů a pokožky.
- Mangan a železo jsou dalšími pomocníky, kteří se zaměřují na krvetvorbu. Ještě jim pomáhá měď, ale ta ještě podporuje imunitu.
- Chrom se zase postará o cukry a pěkně je reguluje.
- Zinek si vezme na starost imunitní systém, který je nesmírně důležitý, aby se dalo snáze odolávat nemocem a útokům virů a bakterií.
To je jen malý zlomek, proč by se měly kakaové boby objevit v našem jídelníčku. Pokud bychom měli vytěžit co nejvíce z nich, tak je lepší si sehnat celé nebo ne příliš moc drcené boby. Je pravdou, že obsahují i tuky, ale pozor neovlivňují nijak hladinu cholesterolu v krvi, naopak se jedná o velmi prospěšnou látku. Otázkou je, pokud bychom chtěli skutečně získat všechny přínosné benefity pro své zdraví, tak vlastně jak jíst kakaové boby? Pražením a mletím na jemný prášek se většina těchto prospěšných látek zničí.
- Dají se pojídat jen tak, trochu si zachroupeme a ihned zaženeme hlad, získáme energii a podpoříme svoji soustředěnost.
- Jsou nádherné na dekorace pohárů, moučníků nebo se dají i rozmixovat a dát do kaše či jogurtu.
- Nahrubo nasekat a v podstatě použít všude, kam bychom mohli nasypat kakao.
- Také se z nich dají udělat nepečená těsta a poté vyrobit kuličky, rolády nebo i jiné tvary. Samozřejmě se k nim musí přidat třeba sušené ovoce a není na škodu ani kokosový olej. V konečné fázi se může i část obalit v kokosu.