Kakao je nápoj blaženosti
Obilná kaše s kakaem a máslem – také jste jako malé děti byly odkojené kromě mateřského mléka i krupicovou kaší s kakaem a hrudkou másla? Za socialismu stačilo docela obyčejné Granko a pět minut varu pšeničné krupice a rázem jste byli v sedmém nebi. Čím to je, že i ne zrovna špičkový kakaový nápoj s vysokým obsahem kakaové sušiny přispěl k tomu, že jste hned po ránu nebo alespoň k obědu získali lepší náladu?
Antidepresivní účinky
V kakau jsou obsažené látky, které jsou předmětem vědeckých výzkumů. Vědci se zabývají zkoumáním jejich vlivu na naši psychiku v souvislosti s depresemi. Kakao obsahuje aminokyselinu L-Tryptofan a alkaloidy Anandamid, Salsolinol a Fenylethylamin. Spolu s některými antioxidanty a flavonoidy se tyto látky podílí na tvorbě dopaminu, serotoninu a dopaminu, které zlepšují náladu a snižují vliv deprese na lidský organismus.
Zdroj minerálů a stopových prvků
V kakau bývají hojně zastoupené minerální a stopové prvky, zejména hořčík, toho je zde opravdu mnoho. Kromě toho je kakao dobrým zdrojem železa, mědi, vápníku a zinku. Důležité je ovšem dopřát si kvalitní kakao, ne žádnou syntetickou náhražku s vysokým obsahem cukru.
S kakaem to nepřehánějte
Ani kakao však není samospásné, navíc obsahuje kofein a theobromin, stimulační alkaloidy, s nimiž bychom to neměli přehánět a dopřát si kvalitní kakao nebo čokoládu v omezeném množství. Nežli slupnout celou tabulku osmdesátiprocentní čokolády na posezení nebo popíjet celý den dva litry kakaa, je rozumnější si jednotlivé dávky rozdělit na menší gramáž. Některé zdroje uvádí, že doporučená denní dávka theobrominu je sto až tři sta miligramů na den, což odpovídá třem dekagramům hořké kvalitní čokolády nebo jednomu až dvěma šálkům silnějšího kakaa.