K čemu využít agávový sirup
Znáte Agáve? A víte, odkud pochází a od čeho je odvozen samotný název této rostliny? Jde o překrásný sukulent, jehož souměrný prostorový tvar mu propůjčil přízvisko „agauós“, které ve starověkém Řecku znamenalo cosi ušlechtilého a vznešeného.
Agáve je rostlina, divoce rostoucí v teplých a sušších oblastech na pobřeží Jadranu, ale především na americkém kontinentu na území Mexika, USA, Guatemaly, Hondurasu, Kolumbie, Ekvádoru, Venezuely a dalších okolních zemí v Jižní a Střední Americe. Někteří z vás si ji dokážou spojit s výrobou nápoje, zvaného Tequilla, ovšem ti, co odmítají konzumaci alkoholu a raději zužitkují přírodní bohatství pro své zdraví, sáhnou po agávovém sirupu.
Sladidlo dvou tváří
Agávové sirupy jsou typické tím, že je lze vyrobit ve dvou variantách. Buďte tedy při nákupu pozorní, abyste nebyli překvapeni něčím, co jste neočekávali, a abyste agávový sirup použití kvitovali s povděkem..
Neutrální chuť – sirupy světlejší barvy bývají chuťově neutrální a jsou skvělou volbou pro doslazování čaje, kávy, makových či povidlových náplní koláčů a buchet, ovocných koktejlů (smoothies) a do dalších pokrmů, kde chcete zachovat původní vzhled i chuť.
Agávový karamel – tmavé sirupy spíše připomínají cukerný karamel, ovšem nemají s ním nic společného, co se týče obsahu výživných látek. Zatímco karamel z bílého cukru vám takřka žádnou výživu neposkytne, agáve v sobě ukrývá mnoho minerálních a stopových prvků, například hořčík, vápník, železo a draslík. Tmavý sirup se bude hodit pro zvýraznění chuti sladkého jídla, například ovesných vloček, rýžové či kukuřičné kaše, palačinek, lívanců nebo zmrzliny.
Agávové sirupy jsou velmi sladké, protože obsahují téměř 70 procent fruktózy, tím pádem mají velmi nízký glykemický index a k oslazení pokrmu či nápoje postačí ve srovnání s řepným cukrem přibližně poloviční množství.