Jíst ve spěchu je velmi častý nešvar
Také se snažíte posunout své stravovací zvyklosti na „vyšší level“? Máte zájem o produkty zdravé výživy, alternativní zdroje, BIO potraviny a některé doplňky, známé již po staletí z některých mimoevropských kultur? Pak vězte, že nejste sami, a že počet těchto nadšenců se rok od roku zvyšuje. Je to pochopitelně dobrá zpráva, neboť „ve zdravém těle zdravý duch“, zdravější mezilidské vztahy a celková atmosféra ve společnosti.
Strava totiž ovlivňuje nejen zažívací systém, ale působí komplexně na nervovou soustavu a mozek – má obrovský vliv na způsob myšlení, životní preference, a pochopitelně i vztah k životnímu prostředí. Každá maličkost se počítá a čím více jich zvládneme na „cestě k sobě“, tím lépe. Na co se však dnes stále zapomíná, nebo se to považuje za nepodstatné, je jíst a hlavně zažít jídlo v poklidu.
Jezte a zažívejte v klidu
Dětem v mateřské školce je vštěpováno, že mají jíst v poklidu, a potvrdí vám to i každý školák. To je však pouze teorie a skutečnost bývá diametrálně odlišná. Nevhodně zvolený školní rozvrh a praktické zkušenosti z pracovišť, kde je zákonem stanovená přestávka (pouze) 30 minut je krok špatným směrem.
Měli bychom se v tomto směru poučit od Francouzů – v některých francouzských firemních pobočkách v České republice si lidé zvykli na minimálně hodinovou pauzu na oběd a projevilo se to i na pracovním výkonu a změně životního stylu. Je také známo, že čím delší pauza na oběd, tím spíše jsou lidé přístupní stravovat se zdravěji.
Pokrm snězený ve spěchu a s pracovními povinnostmi v těsném závěsu bychom si měli odpustit a hlavně si uvědomit, že i kdybychom odložili smažený vepřový řízek a snědli ve spěchu relativně zdravou pohankovou kaši s ovocem a oříšky, že nám to příliš pozitiv nepřinese.
Buďme tedy v tomto směru ohleduplní jak sami k sobě, tak i k ostatním, a snažme se věnovat jídlu delší čas, po jídle déle odpočívat, relaxovat, vždyť za tu půlhodinu pracovní činnosti navíc to opravdu nestojí.