Jezte goji a budete žít dlouho a ve zdraví
Pokud goji ještě neznáte, tak byste ho měli v každém případě ochutnat. Toto drobné bobulovité ovoce s výrazně červenou barvou je nabité důležitými živinami pro lidské zdraví. A ještě navíc i báječně chutná – jeho sladkokyselá chuť vám jistě učaruje!
Goji je plodem kustovnice čínské Lycium chinense, a doma není nikde jinde než v Asii. Není proto divu, že pro své báječné účinky na lidské zdraví získalo goji pevné místo v tradiční čínské medicíně.
Bobule goji jsou plné vitamínů, minerálů, stopových prvků, polysacharidů, karotenoidů, a ještě dalších látek se skvělými účinky na lidské zdraví.
V lidové medicíně se cení pro jejich vliv na zpomalení stárnutí a posílení imunity člověka, na zlepšení zraku, a na podporu krvetvorby. Také jsou známé pro své blahodárné účinky na játra a ledviny, a tím výčet pozitivního působení kustovnice čínské na lidské zdraví rozhodně nekončí.
Jestliže budete chtít využít skvělé účinky goji bobulí na lidské zdraví i vy, tak není nic snazšího.
Kustovnici čínskou si můžete i sami vypěstovat, neboť v českých podmínkách dobře prospívá. Jedná se o menší keř, který vám na zahradě nezabere ani příliš mnoho místa. Anebo si kustovnici čínskou můžete jednoduše koupit a její plody v sušené podobě tak budete mít po ruce vždy, když bude potřeba.
Sušené plody goji pohodlně zakoupíte jak na internetu, tak v kamenných prodejnách zdravé výživy.
Pokud jde o goji dávkování, doporučuje se jedna až dvě hrsti bobulí denně. Ovšem nemusíte se bát žádných nežádoucích účinků, takže i když vám goji zachutná a vy ho za den sníte mnohem více, tak se nic nestane.
Navíc, goji bobule rychle nasávají vzdušnou vlhkost, takže pokud nemáte rádi sušené plody, tak není nic snazšího, než je nechat stát několik hodin v misce, čímž bobule postupně změknou.
Z plodů goji si také můžete uvařit chutný čaj – stačí je přelít vroucí vodou.