Je vhodné použít slunečnicový olej na smažení?
Není pochyb o tom, že se smažené pokrmy stávají stále oblíbenějšími. A není divu, ačkoliv rozhodně nejsou kvalitní, natož zdraví prospěšné, rozhodně mají vynikající chuť, která se našim chuťovým buňkám líbí.
Zde však máme několik možností. Buď je možné smažit na tuku, nebo na rostlinném oleji. Tento druhý způsob je preferován, neboť je přeci jen považován za poněkud zdravější. A je tomu skutečně tak. Je však třeba říci, že to rozhodně neznamená, že by se celé jídlo stalo zdraví prospěšné. Jen je o něco málo méně škodlivé.
Faktem ovšem je, že velmi záleží také na typu oleje, který použijeme. V domácnostech se nejčastěji používá slunečnicový olej na smažení, a z dobrého důvodu. Ačkoliv je poněkud dražší, než ten řepkový, rozhodně má nejlepší poměr ceny a kvality. Znamená to ale, že je pro tento účel vhodný?
Co si budeme povídat, většina z nás kupuje ten nejlevnější olej, a příliš se nezajímáme, ze které rostliny je. Pouze těm skutečně nejlevnějším se vyhýbáme. A právě ten slunečnicový spadá do této kategorie.
Je pravdou, že obsahuje některé zdraví prospěšné látky, jako jsou například esenciální mastné kyseliny či některé vitamíny. To se koneckonců často dočteme i na obalu. Ovšem co se zmiňuje již méně, je fakt, že většina těchto látek se teplem ničí.
Proto, ačkoliv je rozhodně možné použít jej ke smažení, rozhodně nelze očekávat, že do sebe tímto způsobem dostaneme nějaké vitaminy, byť je olej obsahuje a jsou zde deklarovány. Pokud chceme skutečně něco udělat pro své zdraví, pak je vhodné jej využít pro studenou kuchyni, například pro přípravu salátů. Tímto způsobem zachováme skutečně všechny přínosné látky, které v sobě má, a navíc si připravíme lehký, chutný a přitom i zdravý pokrm.
Samozřejmě nakonec záleží na nás, jaký typ oleje koupíme a jak jej použijeme. Jen je dobré být si těchto skutečností vědom, abychom následně nebyli výsledkem zklamáni.