Je libo marmeládu nebo bioládu
Celozrnný chléb namazaný přepuštěným Ghí máslem a s ovocným džemem je zdravá pochoutka k snídani, k svačině do práce nebo do školy. Dodá energii, živiny a s nízkým glykemickým indexem nezatíží slinivku. A co třeba takové palačinky z celozrnné špaldové mouky, namazané meruňkovým či višňovým džemem?
Jistě si něco podobného dovedete představit i na vašem jídelním stole a společným jmenovatelem těchto dobrot jsou marmelády a džemy. Není ale džem jako džem, výrobců je mnoho a spolu s nimi i možností, jak ovoce zpracovat. Nejlépe si to uvědomíte, pokud zakoupíte výrobek, běžně dostupný v supermarketech a porovnáte jej s jinými, kvalitnějšími. Poznáte to jak na chuti, tak i celkovém dojmu po jeho konzumaci, v běžných džemech je poměrně malý obsah ovoce a naopak mnoho bílého cukru, jsou tam nevhodné konzervační a želírující látky.
Ideální je vyrobit si džem, marmeládu či bioládu doma přímo z čerstvého ovoce, ale pokud tu možnost nemáte nebo vám schází zkušenost a volný čas, je možné se po nějakém dobrém zdroji poohlédnout. Jak by měl takový dobrý džem vypadat?
Žádný přidaný cukr – ideální je, jestliže se tam žádný cukr již nepřidává, a pokud přece jen ano, tak by měl být hnědý, např. třtinový. Výrobkům s bílým cukrem (hlavně řepným) se vyhýbejte, jednak vám dodají minimum živin a pak přidají další zbytečné kalorie.
BIO – takto označené produkty by neměly vykazovat stopy po herbicidech a pesticidních přípravcích, které se běžně používají v konvenčních metodách pěstování ovoce a zeleniny, kde rozhodují výnosy, nikoli kvalita.
Zahušťovadla z mořských řas – látky, které tvoří onu želatinovou konzistenci džemů a marmelád, se mohou získávat různým způsobem, např. z živočišných produktů, což není úplně ideální, naopak velmi dobrou volbou je Agar. Získává se z červených druhů mořských řas, je vhodný i pro vegany a nevyvolává alergie.