Jaké má extra panenský olivový olej použití
Jedním ze základních ingrediencí v každé kuchyni jsou nejrůznější oleje. Máme hned několik druhů, a ačkoliv nejpoužívanějšími jsou řepkový či slunečnicový, není pochyb o tom, že zdaleka nejznámější je extra panenský olivový olej.
Ten pochází původně z Itálie. Jedná se o olivy lisované za studena. Jde o speciální proces, kdy se nepřidávají žádná dochucovadla ani jiné látky, kromě těch skutečně nezbytných. Je ovšem třeba říci, že celý proces je poměrně náročný a rozhodně ne levný. I proto patří tento typ oleje k nejdražším.
I to je důvod, proč je obvykle asociován s vysokou kuchyní. Přesto jej můžeme použít i v domácnosti, neboť jej lze koupit ve většině obchodních řetězců. Jistě, musíme občas hledat, abychom našli skutečně kvalitní, ale rozhodně to není až takový problém.
Je tedy jasné, že najde extra panenský olivový olej použití prakticky v každé kuchyni. Jen je potřeba vědět, k čemu se vlastně hodí, a k čemu nikoliv. Pro jeho vysokou cenu by totiž byla hloupost s ním plýtvat. Jak jej tedy využít?
Rozhodně by byla hloupost používat jej například na smažení. Nehledě na to, že nemá dostatečně dobré vlastnosti pro toto použití, bylo by to rozhodně plýtvání. Navíc, ani chuť na tomto oleji připravených pokrmů by nebyla zrovna nejlepší.
Proto se mnohem lépe hodí například do salátů či na přípravu jiných studených pokrmů. Zde se osvědčí nejlépe, neboť jim dodá skutečně vynikající chuť. Navíc je vyráběn přímo s ohledem na toto použití. Není tedy divu, že je pro něj nejvhodnější.
Samozřejmě, zdaleka ne každý si může tento typ oleje dovolit. Přesto bychom se měli zamyslet, zda není na škodu si občas udělat tímto způsobem radost a připravit si opravdu kvalitní pokrm. Věřte totiž, že vám vaše tělo potom rozhodně poděkuje, a budete se cítit podstatně lépe. A to za to přeci stojí, nebo ne?