Jaká pohanka je nejlepší
Pohanka složení je to, co strávníky o této pseudoobilovině nejvíce zajímá, ale zároveň bychom se měli zaměřit i na způsob zpracování jejích plodů.
Kroupy nebo celá zrna
Pohanku dostanete na trhu buď v podobě celých zrn, anebo jako lámanku neboli kroupy. Z nutričního hlediska v těchto dvou verzích není žádný podstatný rozdíl, protože drcení zrn má zanedbatelný vliv na jejich složení. Takže pokud dáte přednost loupané celé pohance, anebo naopak verzi pohanka kroupy, přemýšlejte spíše nad tím, která z nich vám bude lépe vyhovovat na talíři, anebo se bude snáze připravovat.
Mechanicky nebo termicky loupaná
Co se týče množství živin, zejména vitamínů, je ovšem rozdíl v tom, zda zakoupíte BIO pohanku, a také zda půjde o mechanicky nebo naopak termicky (tepelně) loupanou. Termickým odslupkováním přichází pohanka o část výživových hodnot, takže je logicky lepší volit tu mechanicky loupanou. A pokud chcete využít ještě více benefitů této zázračné a velmi cenné rostliny, vsaďte na naklíčenou pohanku (z mechanicky loupaných zrn), pohanka nutriční hodnoty klíčením ještě zvýší.