Jak vylepšit oslavu dětských narozenin
Chystáte narozeninovou oslavu vašich ratolestí a rádi byste na ni pozvali jejich kamarády či spolužáky? Děti milují oslavy a zvláště jedná-li se o ně samotné, jakožto oslavence. Můžete jim samozřejmě upéct třípatrový dort, který bude konkurovat i těm nejkrásnějším dortům svatebním, ovšem mohli byste vaše pečení poněkud vylepšit. Nechceme nikoho z vás kritizovat, co se týče kuchařského umění, jen vám připomínáme, abyste mysleli nejen na zábavu, ale i na zdraví.
Pečte z celozrnné mouky – většina cukrářů dnes peče dorty z bílé mouky. Ta ale v procesu výroby ztrácí většinu svých živin a také důležitou vlákninu, proto pečte dorty z mouky celozrnné, s přirozeným obsahem minerálů, stopových prvků, vitamínů i vlákniny.
Dort s ovocem – dětem, ale i vám jistě zachutná dort s ovocem a želatinou Agar. Agar se vyrábí z červených mořských řas a je zdravější, než želatina živočišného původu. Z ovoce vybírejte například maliny, jahody, meruňky, rybíz nebo borůvky.
Nepoužívejte rafinovaný cukr – víte, kolik zla již tento tradiční produkt z cukrovarů v celé Evropě způsobil? Bílému rafinovanému cukru se přezdívá „bílý jed“, a tak máte-li své potomky opravdu rádi, nahraďte jej zdravými sladidly, například hnědým cukrem třtinovým, melasou, anebo javorovým, agávovým či čekankovým sirupem.
Zdravé mlsání
Až budete chtít dětem nabídnout něco k svačině nebo jen pochoutku při hře v dětském pokoji či venku na zahradě, dopřejte jim zdravé dobroty bez rafinovaného cukru a bez chemických konzervantů, barviv a dochucovadel.
Mohou to být gouda sušenky, tyčinky s ořechy a rostlinným proteinem, smažená čočka, cereální tyčinka s tvarohem a podmáslím, křupavé špaldové krekry, cereální kuličky s kakaem, oříškové či arašídové krémy z lískových ořechů a kešu oříšků, ovocné karamelky, kokosové kuličky, ovesné sušenky, ovocná lízátka, skořicové sušenky či maliny v čokoládě.