Jak v těle účinkuje rýžový protein
Proteiny představují jednu ze základních výživových skupin, jsou to dusíkaté sloučeniny zřetězených aminokyselin, bez nichž by nebyla možná naše existence v podobě, jaké ji známe. Základním dělením proteinů, co se týče původu, je živočišná a rostlinná sféra.
Jaké výhody bychom mohli popsat v souvislosti s konzumací rostlinných proteinů, mezi nimiž zaujímá významné místo rýžový protein ?
Není to živočišná bílkovina
Že protein extrahovaný z rýže není živočišného původu, je jasné každému, ale podstatné jsou na to navazující vlastnosti. V první řadě je velmi lehce stravitelný. Rýže se totiž podává jako dietní potravina i při chorobách trávicího traktu a je doporučována i lidem s žaludečními a dvanácterníkovými vředy. Rýžový protein účinky zesiluje v situaci, kdy se jedná o rýži celozrnnou, tedy hnědou (neloupanou). Díky tomu obsahuje i všechny původní minerály a stopové prvky, zastoupené ve vhodném a dobře vstřebatelném poměru.
Rýži a tedy i rýžový protein mohou bez obav zařadit do jídelníčku i senioři a může se podávat i malým dětem. Rýže také bývá prvním příkrmem batolat anebo výživou osob po operaci žlučníku, jater, žaludku, sleziny či střev.
Živočišné bílkoviny představují zdravotní rizika zejména u masa a mléčných výrobků. Někteří jedinci mají alergii na mléčný protein a u mnohých se projevují zažívací obtíže, protože není tak dobře stravitelný, jako z rostlinných zdrojů. A co se týče jatečního masa, to je vždy zasaženo stresovými hormony, a to může jít i o zvířata živená krmivy v bio kvalitě.
Rýže se řadí do kategorie bezlepkových obilovin
Obilný gluten neboli lepek představuje v současné době velký civilizační výživový problém. S rýžovým proteinem se mu vyhnete velkým obloukem. Nepříjemnou vlastností lepku je zanášení střevní sliznice, a jestliže ve stravě není dostatek vlákniny, může docházet k zanícení trávicího traktu a k dalším zbytečným komplikacím.