Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč 🎄Moc děkujeme za přízeň v tomto roce a těšíme se na Vás v novém roce 2025. Skřítkové odpočívají do 6.1., pak se na Vás těší 🎄

Jak si doma vyrobit Kombuchu z dodané kultury

Donesli jste si domů Kombuchu a chtěli byste ji udržovat při životě a využívat její přednosti dlouhodobě? Pak není nic jednoduššího, než jí nachystat vhodné domácí prostředí. „Kombucha jak vyrobit“ je výraz, vyhledávaný na Internetu poměrně často.

Důležitá je zejména čistota a správná teplota

Matka – neboli mateční bakteriální kultura je základ. Pokud jste si ji donesli domů, vložte ji do chladničky a mezitím si nachystejte čajový nálev.

Nechte projít varem dva litry vody, nejlépe filtrované bez chlóru, a zalijte s ní přibližně 7 gramů sypaného černého nebo zeleného čaje. Nepoužívejte čaje z pytlíku, který může obsahovat i toxické látky. Čaj nechte louhovat zhruba deset minut, dokud řádně neztmavne.

Připravte si vhodnou sklenici (může být plastová láhev, ale lepší je křemičité sklo) na Kombuchu a do ní vsypte 190 gramů hnědého třtinového cukru. Do sklenice pak vlijte vyluhovaný čaj. Může být i teplý, aby se v něm cukr lépe rozpouštěl. Cukr míchejte dřevěnou vařečkou, nepoužívejte kovové nástroje, ani při manipulaci s kombuchovou kulturou.

Vyndejte „matku“ z chladničky, opláchněte ji ve vlažné vodě o teplotě lidského těla (cca 36 stupňů Celsia). Pozor – vyšší teplota mateční kulturu zlikviduje! A následně ji ponořte do sklenice s nálevem, a to až v okamžiku, kdy jeho teplota nepřesahuje teplotu lidského těla. Matku vkládejte do sklenice hladkou stranou vzhůru ke světlu.

Nádobu nevkládejte již do chladničky, ale ponechte ji při pokojové teplotě kdekoli v čistém bezprašném prostředí, prostém průmyslových zplodin. Nádobu zakryjte vhodnou textilií, ideálně klasickými bavlněnými dětskými plenami. Látka nesmí být kontaminována aviváží a pracími prostředky, chemickými čistidly a dalšími jedy. Neměli byste jí také nechávat v kuchyni, kde se připravují pokrmy vařením, pečením a smažením, a rozhodně ji nevystavujte tabákovému kouři.

Udržujte nádobu při stálé pokojové teplotě a dbejte na to, aby na Kombuchu nedosáhly přímé sluneční paprsky. Proces kvašení trvá přibližně 10 dní při teplotě kolem 24 stupňů Celsia. Mateční kultura se vám postupně rozroste o další přírůstek a tímto způsobem lze vypěstovat další kultury, které můžete využívat vy, nebo je darovat svým blízkým.