Jak ovlivňuje řepkový olej zdraví člověka?
Každý rok na jaře vidíme, jak mnohá pole zežloutnou řepkovými květy. Faktem je, že řepka olejná se stala naší nejčastěji pěstovanou plodinou, především proto, že poskytuje velké zisky. A jak již název napovídá, používá se pro přípravu oleje.
Ačkoliv to možná většina lidí neví, větší část tohoto produktu jde na výrobu motorového oleje, z té menší se pak vyrobí stolní. Ten pak najdeme prakticky v každém obchodě. Jeho nespornou výhodou je pak nízká cena. Kvůli ní se mu však lidé vyhýbají, neboť věří, že řepkový olej zdraví poškozuje.
Je pravdou, že se jedná o rostlinný olej. To znamená, že obsahuje i tělu prospěšné látky, jako jsou esenciální mastné kyseliny. Jistě, jeho nutriční hodnota není nijak vysoká, avšak za vyloženě škodlivý jej takto označit nelze. Koneckonců, kdyby ano, neprošel by testy a nemohl by se prodávat.
Problém ovšem je, že při pěstování řepky se používá těžká chemizace. Jedná se především o nejrůznější postřiky proti škůdcům, ale také hnojiva. Tyto látky pak do sebe rostlina vstřebá, a následně se dostanou i do výsledného produktu, tedy oleje. Znamená to tedy, že bychom se jej měli bát?
Ne tak docela. Předně jsou koncentrace těchto škodlivých látek v povolených limitech. Pokud jej tedy nebudeme pravidelně dlouhodobě požívat velké množství, je nepravděpodobné, že by měl nějaké vážné zdravotní následky.
Dále je nutné vzít v úvahu fakt, že se tento typ oleje nejčastěji používá ke smažení. Tento proces pak zničí nejen většinu prospěšných látek, jako jsou vitamíny, ale také mnohé škodliviny.
I přes to vše je však nutné mít na paměti, že se jedná o nejméně kvalitní olej dostupný na našem trhu. Proto se i zde vyplatí raději investovat do kvality. Věřte, že cena nebude o tolik vyšší, a vaše tělo i kuchyně vám rozhodně poděkují. Přeci jen, proč zbytečně dávat tělu něco, co mu příliš nesvědčí, když stačí obětovat pár korun za kvalitnější potravinu, že?